Osteoporoza a odpowiednie nawyki żywieniowe
Osteoporoza uznana została przez WHO za jedną z chorób cywilizacyjnych i dotyka głównie kobiety (dotyczy od 30% do 50 % kobiet po menopauzie). Jednym z działań zapobiegających utracie masy kostnej jest wdrażanie odpowiednich nawyków żywieniowych.
Prawidłowe nawyki żywieniowe
- Witamina D – podstawą jest dostarczanie jej w odpowiedniej ilości, tj. 400-600 IU (10-15 μg/d).
Najlepszym rozwiązaniem jest ekspozycja na światło słoneczne lecz nie zawsze jest to możliwe (unieruchomienie chorego w domu, niewystarczająca ilość światła słonecznego w okresie zimowym). Alternatywą jest spożywanie produktów bogatych w witaminę D.
Źródła witaminy D w naszym pożywieniu m.in.:
- jajka ( żółtko),
- ser,
- wątróbka,
- ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz),
- grzyby,
- drożdże,
- margaryny (obowiązkowy dodatek).
Warto też wiedzieć, że witaminę D niszczy alkohol oraz smażenie, dlatego najlepiej jeść produkty gotowane i duszone (ryby, wątroba). Z kolei wchłanianiu witaminy D pomaga obecność wapnia, fosforanów i witamin A, C, E w codziennej diecie.
Moim zadaniem w przypadku osób z osteoporozą warto zbadać poziom witaminy D we krwi – w przypadku stwierdzenia jej niedoboru należy włączyć do diety suplementację. Jednakże wybór preparatu należy skonsultować z lekarzem lub wyspecjalizowanym dietetykiem.
- Wapń – główny składnik mineralny kości, wielkość spożycia tego pierwiastka powinna wynosić 1000-1300 mg / dzień. Najbogatszym źródłem wapnia w naszej diecie jest nabiał. Niestety mleko nie zalicza się do tej grupy, ponieważ zgodnie z aktualnymi badaniami wypłukuje wapń z organizmu i może powodować osteoporozę.
Tabela 1. Zawartość wapnia w napojach mlecznych.
Mleko pasteryzowane UHT | Zawartość Ca w g w 100 g | Zawartość Ca w g w szklance (200 ml) |
Jogurt naturalny z mleka pełnego owocowy z mleka pełnego owocowy z mleka odtłuszczonego |
0,16 0,14 0,14 |
0,24 0,2 0,21 |
Kefir z pełnego z mleka odtłuszczonego |
0,12 0,12 |
0,24 0,24 |
Źródło : http://www.czytelniamedyczna.pl/1601,rola-zywienia-w-zapobieganiu-osteoporozie.html
Oprócz nabiału wapń jest zawarty również w produktach roślinnych m.in. :
– karob,
– nasiona chia,
– ziarna sezamu,
– ziarna maku.
- Białko – materiał budulcowy kości. Dobrym źródłem białka jest nabiał np. kefir ( dodatkowo posiadający dużo zdrowych bakterii pomagających w prawidłowym funkcjonowaniu przewodu pokarmowego – przetwory mleczne zawierające żywe bakterie fermentacji mlekowej mogą być więc rekomendowane jako nie budzące zastrzeżeń żywieniowych i dietetycznych ), biały ser czy maślanka. Niestety mleko nie zalicza się do tej grupy, ponieważ zgodnie z aktualnymi badaniami wypłukuje wapń z organizmu i może powodować osteoporozę. Innym źródłem białka są rośliny i w przypadku wegetarian czy wegan bezpiecznie można dostarczyć wymagane ilości tego budulca spożywając m.in.: soję ( w tym tofu – „ser” który można spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno ), fasolę, groch, soczewicę czy inne rośliny strączkowe.
Produkty niewskazane w profilaktyce osteoporozy
- Należy ograniczyć spożycie tłustych produktów mięsnych oraz tłuszczów zwierzęcych ze względu na wysoką zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych, których nadmiar przyczynia się do zmniejszania wchłaniania wapnia i magnezu oraz zwiększa resorpcję kości;
- Sól – jej nadmiar wzmaga wydalanie wapnia;
- Kawa oraz inne napoje zawierające kofeinę – zwiększają one wydalanie wapnia;
- Alkohol – obniża gęstość masy kostnej;
- Wyeliminować palenie papierosów, gdyż upośledza ono gospodarkę wapniową.
Więcej materiałów:
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2795,witamina-d-i-osteoporoza.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2796,niedoblr-witaminy-d-problem-spoeczny.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3981,wap-i-witamina-d-w-prewencji-zama-osteoporotycznych.html
- https://salaterka.pl/zrodla-wapnia/
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3225,zywnosc-funkcjonalna-potrzeba-zywieniowa-czy-promocja-nowych-wyrobow.html?fbclid=IwAR13OFTImCpa-xnuHdQH9pLFCjroKQ9e0JcgCNnJ0H-RKjBXBnbUxmbwlzg
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.
Spacery w słońcu i dobre odżywianie tj. bogate we wapń i białko na to mam zwrócić uwagę. Mam początki osteoporozy.
Dzień dobry 🙂 Spacery w słońcu to dobry pomysł a w okresie październik – maj warto suplementować się witaminą D. Zdrowe żywienie może powstrzymać rozwój osteoporozy jednak wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji organizmu. Pozdrawiam i życzę miłego dnia.
świetny artykuł,bardzo dużo istotnych informacji
Dziękuję za komentarz 🙂
Fajny artykuł, rzeczywiście osteoporoza potrafi utrudnić życie niestety. Zaczęłam od niedawna ją „leczyć” i przede wszystkim zmieniłam nawyki żywieniowe, bo wszędzie właśnie piszą o diecie bogatej w wapń i że to co jemy ma znaczenie dla kości.
Najtrudniej było mi tatę przekonać do ruchu i odpowiedniej diety. Na szczęście przy wsparciu jego ortopedy jakoś się udało. Doktor Więcek zalecił zmianę diety, ćwiczenia i przyjmowanie witamin i jego już mój tata posłuchał 🙂