Dieta lekkostrawna

Co jeść po operacji – czyli kilka słów o diecie lekkostrawnej

22

117041

Dieta lekkostrawna

Dieta lekkostrawna/łatwostrawna jest modyfikacją normalnego, prawidłowego żywienia. Musi dostarczać tyle samo energii i składników odżywczych co klasyczne żywienie. Jedyna różnica to spożywanie posiłków łatwostrawnych bez obciążania przewodu pokarmowego.

Najczęściej dieta lekkostrawna stosowana jest m.in.:

  • w okresie rekonwalescencji po zabiegach chirurgicznych,
  • w chorobach żołądka i jelit,
  • chorobach przyzębia,
  • nowotworach przewodu pokarmowego.

 

Sklep dla fizjoterapeutów i sportowców AcusMed

 

Podstawowe zasady diety lekkostrawnej

Główne założenia:

  • Spożywamy kilka niewielkich posiłków (5-6) bez objadania się – posiłek należy zakończyć w momencie gdy jesteśmy lekko najedzeni.
  • Pierwszy posiłek zjadamy w ciągu godziny od momentu wstania, a ostatni na 2 godziny przed pójściem spać.
  • Posiłki zjadamy w spokoju (bez pośpiechu), dokładnie gryząc pokarm.
  • Spożywamy świeże posiłki – przygotowujemy wszystko na bieżąco, unikamy tzw. „gotowców”.
  • Ograniczamy ilość błonnika w diecie – 25 g/osobę/dzień. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego lecz jego nadmiar będzie nadmiernie obciążał organizm. Można obniżać zawartość błonnika poprzez gotowanie rozdrabnianie produktów – np. wyciskanie soków owocowych zamiast jedzenia całych owoców.
  • Sposoby przygotowywania posiłków: gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie i duszenie bez dodatku tłuszczu. Wykluczamy potrawy wędzone, smażone czy peklowane.

Najważniejsze – ograniczamy ilość błonnika w diecie – 25 g/osobę/dzień. Błonnik jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego lecz jego nadmiar będzie nadmiernie obciążał organizm.

Posiłek

Co jemy w diecie lekkostrawnej?

Produkty wskazane:

  • Produkty zbożowe: pieczywo i bułki pszenne, suchary, mąka pszenna, drobne kasze typu manna, jęczmienna czy jaglana, ryż: biały, jaśminowy i basmati, drobny makaron, płatki : owsiane, jaglane, ryżowe. Jeżeli pacjent dobrze toleruje to można włączyć do diety: pieczywo typu graham czy orkiszowe, żytnie oraz mieszane (pszenno-żytnie).
  • Owoce i warzywa: najlepiej młode, w postaci koktajli albo soków. Można również je dusić lub gotować. Należy pamiętać o obieraniu ze skórki (np. pomidory) i jedzeniu bez pestki.
  • Nabiał: chudy nabiał (chudy biały ser, mleko do 2%, ser żółty o obniżonej zawartości tłuszczu), jogurt naturalny, kefir, maślanka.
  • Mięso: kurczak i indyk (bez skóry), cielęcina, mięso królika, chude części wieprzowiny i wołowiny (schab, polędwica).
  • Ryby chude: dorsz, sola, pstrąg tęczowy, mintaj. Jeżeli pacjent dobrze toleruje to można włączyć do diety tłuste ryby: łososia i makrelę.
  • Wędliny: szynka, schab, polędwica.
  • Jajka: na miękko, jajecznica (smażona bez tłuszczu lub na dozwolonych tłuszczach), omlet.
  • Tłuszcze: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, świeże masło.
  • Napoje: woda, kompoty bez cukru, słaba herbata bez cukru, napary ziołowe.

 

Produkty niewskazane w diecie lekkostrawnej:

  • Produkty zbożowe: pieczywo pełnoziarniste, mąka pełnoziarnista, makarony pełnoziarniste, kasza gryczana i pęczak, ryż brązowy, słodkie płatki śniadaniowe, wyroby cukiernicze typu: ciasta , rogale, croissanty.
  • Owoce i warzywa: owoce niedojrzałe, śliwki, czereśnie, gruszki, figi, daktyle, owoce w czekoladzie czy słodkim syropie, słodzone dżemy, owoce suszone; wszystkie odmiany kapusty, kukurydza, cebula, czosnek, rzodkiewka, papryka, rzepa, szczypior, strączkowe.
  • Nabiał: tłusty biały ser, tłuste mleko, tłusty ser żółty, serek topiony, sery pleśniowe, śmietana, ser pleśniowy.
  • Mięso: baranina, tłusta wieprzowina ( m.in. boczek, słonina), gęsina, kaczka, tatar.
  • Ryby: węgorz, karp, ryby wędzone, konserwy rybne, sushi, surowe ryby.
  • Wędliny: pasztety, salami, parówki, pasztetowa, kaszanka.
  • Gazowane napoje.
  • Ostre przyprawy.
  • Słodycze.
  • Gotowe sosy, zupy i dania w proszku.
  • Fast-foody.

Tabela 1. Produkty zalecane i przeciwwskazane w diecie lekkostrawnej (opracowanie własne na podstawie dostępnej literatury)

 

Dieta lekkostrawna co jeść

 

Źródło: https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-lekkostrawna

 

Więcej materiałów:

  • https://ncez.pl/abc-zywienia-/zasady-zdrowego-zywienia/dieta-lekkostrawna
  • https://medicovergo.com/dieta-lekkostrawna
  • http://www.medonet.pl/zdrowie/diety,dieta-lekkostrawna,artykul,1721976.html

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.6 / 5. Liczba głosów: 63

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


2 komentarze do “Co jeść po operacji – czyli kilka słów o diecie lekkostrawnej”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *