Nadciśnienie – coraz większy problem zdrowotny
Szacuje się, że co trzeci dorosły Polak ma problemy z nadciśnieniem a duża część tych osób nie zdaje sobie sprawy z własnych dolegliwości i nie leczy się. Bardzo często objawy związane z nadciśnieniem typu duszności czy zawroty głowy są bagatelizowane czy zrzucane na karb przemęczenia czy stresu. Wielu chorych nie przestrzega zaleceń lekarzy – leki są stosowane tylko doraźnie a nie regularnie, tryb życia (w tym żywienia) pozostaje bez zmian.
Co z tą solą przy nadciśnieniu?
Podstawowe zalecenie dotyczące zmiany w diecie dotyczy ograniczenia spożywania soli – nie należy przekraczać wartości 5g soli na dobę (płaska łyżeczka). W pierwszym momencie wydaje się, iż jest to bardzo mało – niestety nasz organizm bardzo lubi słony smak i łatwo się przyzwyczaja do jego smaku co powoduje, że solimy coraz więcej. Ponadto należy pamiętać, że dużo soli znajduje się w gotowych produktach typu wędliny, konserwy czy żywność fast-food. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) na bieżąco prowadzi monitoring spożycia soli w naszym kraju w oparciu o badania przeprowadzane każdego roku. Z badań wynika, że spożycie soli w Polsce spada. Dla porównania w 1998 r. utrzymywało się na poziomie nawet 15 g/dobę, w 2007 r. 13 g/dobę, a w 2015 r. już 11 g/dobę. Na opakowaniach produktów spożywczych rzadko podana jest zawartość soli, natomiast często podana jest zawartość sodu, dlatego warto wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).
Tab.1 Porównanie zawartości sodu w wybranych wodach mineralnych
Nazwa wody | Zawartość sodu (mg/l) |
Żywiec Zdrój | 9,65 |
Kinga Pienińska | 9,2 |
Acqua Panna Toscana | 6,4 |
Oaza | 5,71 |
Woda źródlana lubię | 5,0 |
Primavera | 2,1 |
Dobrowianka | 2,0 |
Staropolanka sport desire | 180,0 |
Borjomi | 1200-1700 |
Staropolanka | 111,0 |
Cisowianka | 11,0 |
Nałęczowianka | 10,0 |
Muszynianka | 98,0 |
Cechini Muszyna | 27,5 |
Polaris | 6,76 |
Muszyna Skarb Życia | 53,4 |
Kropla Beskidu | 14,0 |
Jurajska z magnezem | 0 |
Jurajska z wapniem | 0 |
Wielka Pieniawa | 59,0 |
Woda lecznicza Franciszek | 4040,0 |
Woda lecznicza Henryk | 1231,0 |
Słotwinka | 330,0 |
Zuber | 6495,0 |
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html
Produkty wskazane w diecie osób z nadciśnieniem
Grupy produktów:
- Mleko i nabiał – chude mleko (do 2%), produkty fermentowane (m.in. mleko zsiadłe, kefir, maślanka), ser biały chudy lub półtłusty;
- Produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste (niskosodowe), makarony pełnoziarniste (bezjajeczne), ryż (dziki, czarny, czerwony, brązowy), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane), kasze i otręby;
- Jajka – całe jajka oraz białko, jajka na miękko, jajecznica i omlet przygotowywane bez tłuszczu;
- Mięso i wędliny – chude mięsa typu: cielęcina, wołowina, drób i chude części wieprzowiny (polędwica, szynka, schab), wędliny: wędliny drobiowe, gotowana szynka,polędwica;
- Ryby i owoce morza – chude ryby słodkowodne oraz słonowodne (m.in. dorsz, tuńczyk, sola), w ograniczonych ilościach tłuste ryby słonowodne typu śledź lub makrela, owoce morza bez ograniczeń;
- Tłuszcze – roślinne typu oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, margaryny zawierające sterole roślinne (posiadające specjalne oznaczenie na opakowaniach), w ograniczonych ilościach: masło oraz śmietana (do 12%);
- Warzywa i owoce – wszystkie warzywa (w tym nasiona warzyw strączkowych ) i owoce są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem;
- Orzechy – włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce, arachidowe (bez soli) a także pestki dyni i słonecznika (w ograniczonych ilościach);
- Przyprawy – sól magnezowa, sól potasowa, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, cynamon, pietruszka, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, czosnek, cebula (trochę), sok z cytryn ;
Więcej materiałów:
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/jak-zyc-normalnie-i-nie-dac-sie-nadcisnieniu
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/garsc-faktow-o-nadcisnieniu-tetniczym
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie–mniej-soli-1
- http://polskieserce.pl/dieta-obnizajaca-cisnienie.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/703,przestrzeganie-zalece-lekarskich-oraz-motywacja-do-leczenia-wrld-chorych-na-nadc.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/455,skadniki-czerwonego-wina-w-prewencji-chorlb-ukadu-krzenia.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3071,ograniczenie-spozycia-soli-kuchennej-jako-metoda-prewencji-nadcisnienia-tetnicze.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5563,modyfikacja-zwyczajow-zywieniowych-w-prewencji-chorob-cywilizacyjnych.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10278/8778
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.