Nadciśnienie

Nadciśnienie – jak powinna wyglądać dieta chorego ? Cz.I

2

12277

Nadciśnienie – coraz większy problem zdrowotny

Szacuje się, że co trzeci dorosły Polak ma problemy z nadciśnieniem a duża część tych osób nie zdaje sobie sprawy z własnych dolegliwości i nie leczy się. Bardzo często objawy związane z nadciśnieniem typu duszności czy zawroty głowy są bagatelizowane czy zrzucane na karb przemęczenia czy stresu. Wielu chorych nie przestrzega zaleceń lekarzy – leki są stosowane tylko doraźnie a nie regularnie, tryb życia (w tym żywienia) pozostaje bez zmian.

Sklep fizjoterapeutyczny acusmed akcesoria

Co z tą solą przy nadciśnieniu?

Podstawowe zalecenie dotyczące zmiany w diecie dotyczy ograniczenia spożywania soli – nie należy przekraczać wartości 5g soli na dobę (płaska łyżeczka). W pierwszym momencie wydaje się, iż jest to bardzo mało – niestety nasz organizm bardzo lubi słony smak i łatwo się przyzwyczaja do jego smaku co powoduje, że solimy coraz więcej. Ponadto należy pamiętać, że dużo soli znajduje się w gotowych produktach typu wędliny, konserwy czy żywność fast-food. Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) na bieżąco prowadzi monitoring spożycia soli w naszym kraju w oparciu o badania przeprowadzane każdego roku. Z badań wynika, że spożycie soli w Polsce spada. Dla porównania w 1998 r. utrzymywało się na poziomie nawet 15 g/dobę, w 2007 r. 13 g/dobę, a w 2015 r. już 11 g/dobę. Na opakowaniach produktów spożywczych rzadko podana jest zawartość soli, natomiast często podana jest zawartość sodu, dlatego warto wiedzieć, że 1 g sodu (Na) odpowiada 2,5 g soli (NaCl).

 

Tab.1  Porównanie zawartości sodu w wybranych wodach mineralnych

Nazwa wody Zawartość sodu (mg/l)
Żywiec Zdrój 9,65
Kinga Pienińska 9,2
Acqua Panna Toscana 6,4
Oaza 5,71
Woda źródlana lubię 5,0
Primavera 2,1
Dobrowianka 2,0
Staropolanka sport desire 180,0
Borjomi 1200-1700
Staropolanka 111,0
Cisowianka 11,0
Nałęczowianka 10,0
Muszynianka 98,0
Cechini Muszyna 27,5
Polaris 6,76
Muszyna Skarb Życia 53,4
Kropla Beskidu 14,0
Jurajska z magnezem 0
Jurajska z wapniem 0
Wielka Pieniawa 59,0
Woda lecznicza Franciszek 4040,0
Woda lecznicza Henryk 1231,0
Słotwinka 330,0
Zuber 6495,0

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html 

 

Produkty wskazane w diecie osób z nadciśnieniem

Grupy produktów:

  • Mleko i nabiał – chude mleko (do 2%), produkty fermentowane (m.in. mleko zsiadłe, kefir, maślanka), ser biały chudy lub półtłusty;
  • Produkty zbożowe – pieczywo pełnoziarniste (niskosodowe), makarony pełnoziarniste (bezjajeczne), ryż (dziki, czarny, czerwony, brązowy), płatki zbożowe (owsiane, jęczmienne, żytnie, jaglane), kasze i otręby;
  • Jajka – całe jajka oraz białko, jajka na miękko, jajecznica i omlet przygotowywane bez tłuszczu;
  • Mięso i wędliny – chude mięsa typu: cielęcina, wołowina, drób i chude części wieprzowiny (polędwica, szynka, schab), wędliny: wędliny drobiowe, gotowana szynka,polędwica;
  • Ryby i owoce morza – chude ryby słodkowodne oraz słonowodne (m.in. dorsz, tuńczyk, sola), w ograniczonych ilościach tłuste ryby słonowodne typu śledź lub makrela, owoce morza bez ograniczeń;
  • Tłuszcze – roślinne typu oliwa z oliwek czy olej rzepakowy, margaryny zawierające sterole roślinne (posiadające specjalne oznaczenie na opakowaniach), w ograniczonych ilościach: masło oraz śmietana (do 12%);
  • Warzywa i owoce – wszystkie warzywa (w tym nasiona warzyw strączkowych ) i owoce są zalecane w diecie osób z nadciśnieniem;
  • Orzechy – włoskie, laskowe, pistacje, nerkowce, arachidowe (bez soli) a także pestki dyni i słonecznika (w ograniczonych ilościach);
  • Przyprawy – sól magnezowa, sól potasowa, pieprz ziołowy, pieprz naturalny, cynamon, pietruszka, lubczyk, majeranek, oregano, tymianek, czosnek, cebula (trochę), sok z cytryn ;

Owoce i warzywa w żywieniu osób z nadciśnieniem

Więcej materiałów:

  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/jak-zyc-normalnie-i-nie-dac-sie-nadcisnieniu
  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/garsc-faktow-o-nadcisnieniu-tetniczym
  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie–mniej-soli-1
  • http://polskieserce.pl/dieta-obnizajaca-cisnienie.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/703,przestrzeganie-zalece-lekarskich-oraz-motywacja-do-leczenia-wrld-chorych-na-nadc.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/455,skadniki-czerwonego-wina-w-prewencji-chorlb-ukadu-krzenia.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/3071,ograniczenie-spozycia-soli-kuchennej-jako-metoda-prewencji-nadcisnienia-tetnicze.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5563,modyfikacja-zwyczajow-zywieniowych-w-prewencji-chorob-cywilizacyjnych.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10278/8778

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *