Nadciśnienie i dieta

Nadciśnienie – jak powinna wyglądać dieta chorego ? Cz.II

12832

Nadciśnienie – coraz większy problem zdrowotny

Szacuje się, że co trzeci dorosły Polak ma problemy z nadciśnieniem a duża część tych osób nie zdaje sobie sprawy z własnych dolegliwości i nie leczy się. Bardzo często objawy związane z nadciśnieniem typu duszności czy zawroty głowy są bagatelizowane czy zrzucane na karb przemęczenia czy stresu. Wielu chorych nie przestrzega zaleceń lekarzy – leki są stosowane tylko doraźnie a nie regularnie, tryb życia (w tym żywienia) pozostaje bez zmian.

Sklep fizjoterapeutyczny acusmed

 

Produkty niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem

Grupy produktów:

  • Mleko i nabiał – tłuste mleko, słodzone napoje mleczne, mleko skondensowane, tłuste sery białe, sery żółte, sery topione, sery pleśniowe;
  • Produkty zbożowe – świeże pieczywo z dużą ilością soli, wyroby cukiernicze, słodkie płatki śniadaniowe, ciasto francuskie, torty, ciasta z kremem, produkty smażone w głębokim tłuszczu;
  • Jajka – jajka smażone na tłuszczu (typu smalec, słonina, boczek);
  • Mięso i wędliny – tłuste mięsa, tłuste wędliny, konserwy, pasztety, mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione;
  • Ryby i owoce morza – ryby wędzone, ryby solone (np. śledzie), konserwy rybne, owoce morza mocno przetworzone (np. w zalewie);
  • Tłuszcze – smalec, słonina, boczek , tłusta śmietana, twarda margaryna;
  • Warzywa i owoce – produkty słodzone (np. dżemy, soki, kompoty), produkty kwaszone (ogórki i kapusta), produkty marynowane (np. grzyby), sałatki przygotowywane z tłustą śmietaną czy majonezem;
  • Orzechy – solone, w karmelu czy w innych smakowych „otoczkach”;
  • Przyprawy – sól kuchenna, sos sojowy, keczup, gotowe mieszanki przypraw zawierające sól, maggi;

Smażone mięso jako potrawa niedozwolona w diecie osób z nadciśnieniem

Jak przyrządzać zdrowe potrawy dla osób z nadciśnieniem?

Podstawą w żywieniu osób z nadciśnieniem jest dieta lekkostrawna zawierająca jak najmniej soli. W przypadku osób używających dużo soli warto stopniowo ją ograniczać – tak żeby organizm powoli przyzwyczajał się do zmian. Do potraw można również dokładać więcej aromatycznych ziół – nowe smaki również pomogą w ograniczaniu stosowania soli. Smażenie potraw warto zastąpić gotowaniem na parze czy pieczeniem bez tłuszczu (np. w rękawie). Ciężkie buliony mięsne w zupach można zastąpić lżejszymi wywarami warzywnymi. Warto również ograniczyć spożycie mięsa na rzecz ryb oraz zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Oczywiście ograniczamy spożycie jedzenia typu fast-food  czy posiłki „ z proszku”.

 

Czerwone wino a choroby układu krążenia

Picie alkoholu przy nadciśnieniu jest niewskazane, ale istnieją badania naukowe, które zalecają picie czerwonego wina ( 150 ml dziennie) jako element chroniący przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego i chorobami układu krążenia. Flawonoidy zawarte w alkoholu chronią przed zawałem serca, zakrzepami i udarem mózgu. Resweratrol i kwercetyna wykazują natomiast działanie ochronne DNA oraz niszczą wolne rodniki, które są przyczyną choroby wieńcowej. Ponadto w winie znajduje się kwas acetylosalicylowy, rozrzedzający krew i zmniejszający ryzyko zawału serca. W czerwonym winie można znaleźć także potas, który reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu. Dodatkowo alkohol rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa średnicę tętnic, co ma pozytywny wpływ na odżywienie mięśnia sercowego. Jednak należy pamiętać, że wypijanie większej ilości alkoholu jednorazowo przynosi więcej szkody niż pożytku – silnie obciąża trzustkę, wątrobę i zmniejsza wchłanianie witaminy D, podnosząc ryzyko osteoporozy. Oczywiście należy traktować takie zalecenia z dużą dozą rozsądku biorąc pod uwagę własny stan zdrowia, samopoczucie oraz wskazania lekarskie. I należy pamiętać, że codzienne picie alkoholu może prowadzić do alkoholizmu.

Czerwone wino w profilaktyce chorób krążenia

Więcej materiałów:

  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/jak-zyc-normalnie-i-nie-dac-sie-nadcisnieniu
  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/garsc-faktow-o-nadcisnieniu-tetniczym
  • https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie–mniej-soli-1
  • http://polskieserce.pl/dieta-obnizajaca-cisnienie.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/703,przestrzeganie-zalece-lekarskich-oraz-motywacja-do-leczenia-wrld-chorych-na-nadc.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/455,skadniki-czerwonego-wina-w-prewencji-chorlb-ukadu-krzenia.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/3071,ograniczenie-spozycia-soli-kuchennej-jako-metoda-prewencji-nadcisnienia-tetnicze.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5563,modyfikacja-zwyczajow-zywieniowych-w-prewencji-chorob-cywilizacyjnych.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10278/8778

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba głosów: 3

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *