Nadciśnienie – coraz większy problem zdrowotny
Szacuje się, że co trzeci dorosły Polak ma problemy z nadciśnieniem a duża część tych osób nie zdaje sobie sprawy z własnych dolegliwości i nie leczy się. Bardzo często objawy związane z nadciśnieniem typu duszności czy zawroty głowy są bagatelizowane czy zrzucane na karb przemęczenia czy stresu. Wielu chorych nie przestrzega zaleceń lekarzy – leki są stosowane tylko doraźnie a nie regularnie, tryb życia (w tym żywienia) pozostaje bez zmian.
Produkty niewskazane w diecie osób z nadciśnieniem
Grupy produktów:
- Mleko i nabiał – tłuste mleko, słodzone napoje mleczne, mleko skondensowane, tłuste sery białe, sery żółte, sery topione, sery pleśniowe;
- Produkty zbożowe – świeże pieczywo z dużą ilością soli, wyroby cukiernicze, słodkie płatki śniadaniowe, ciasto francuskie, torty, ciasta z kremem, produkty smażone w głębokim tłuszczu;
- Jajka – jajka smażone na tłuszczu (typu smalec, słonina, boczek);
- Mięso i wędliny – tłuste mięsa, tłuste wędliny, konserwy, pasztety, mięsa mocno peklowane oraz mocno przyprawione;
- Ryby i owoce morza – ryby wędzone, ryby solone (np. śledzie), konserwy rybne, owoce morza mocno przetworzone (np. w zalewie);
- Tłuszcze – smalec, słonina, boczek , tłusta śmietana, twarda margaryna;
- Warzywa i owoce – produkty słodzone (np. dżemy, soki, kompoty), produkty kwaszone (ogórki i kapusta), produkty marynowane (np. grzyby), sałatki przygotowywane z tłustą śmietaną czy majonezem;
- Orzechy – solone, w karmelu czy w innych smakowych „otoczkach”;
- Przyprawy – sól kuchenna, sos sojowy, keczup, gotowe mieszanki przypraw zawierające sól, maggi;
Jak przyrządzać zdrowe potrawy dla osób z nadciśnieniem?
Podstawą w żywieniu osób z nadciśnieniem jest dieta lekkostrawna zawierająca jak najmniej soli. W przypadku osób używających dużo soli warto stopniowo ją ograniczać – tak żeby organizm powoli przyzwyczajał się do zmian. Do potraw można również dokładać więcej aromatycznych ziół – nowe smaki również pomogą w ograniczaniu stosowania soli. Smażenie potraw warto zastąpić gotowaniem na parze czy pieczeniem bez tłuszczu (np. w rękawie). Ciężkie buliony mięsne w zupach można zastąpić lżejszymi wywarami warzywnymi. Warto również ograniczyć spożycie mięsa na rzecz ryb oraz zwiększyć spożycie warzyw i owoców. Oczywiście ograniczamy spożycie jedzenia typu fast-food czy posiłki „ z proszku”.
Czerwone wino a choroby układu krążenia
Picie alkoholu przy nadciśnieniu jest niewskazane, ale istnieją badania naukowe, które zalecają picie czerwonego wina ( 150 ml dziennie) jako element chroniący przed szkodliwymi skutkami stresu oksydacyjnego i chorobami układu krążenia. Flawonoidy zawarte w alkoholu chronią przed zawałem serca, zakrzepami i udarem mózgu. Resweratrol i kwercetyna wykazują natomiast działanie ochronne DNA oraz niszczą wolne rodniki, które są przyczyną choroby wieńcowej. Ponadto w winie znajduje się kwas acetylosalicylowy, rozrzedzający krew i zmniejszający ryzyko zawału serca. W czerwonym winie można znaleźć także potas, który reguluje ciśnienie krwi, zapobiegając nadciśnieniu. Dodatkowo alkohol rozszerza naczynia krwionośne i zwiększa średnicę tętnic, co ma pozytywny wpływ na odżywienie mięśnia sercowego. Jednak należy pamiętać, że wypijanie większej ilości alkoholu jednorazowo przynosi więcej szkody niż pożytku – silnie obciąża trzustkę, wątrobę i zmniejsza wchłanianie witaminy D, podnosząc ryzyko osteoporozy. Oczywiście należy traktować takie zalecenia z dużą dozą rozsądku biorąc pod uwagę własny stan zdrowia, samopoczucie oraz wskazania lekarskie. I należy pamiętać, że codzienne picie alkoholu może prowadzić do alkoholizmu.
Więcej materiałów:
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/jak-zyc-normalnie-i-nie-dac-sie-nadcisnieniu
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/garsc-faktow-o-nadcisnieniu-tetniczym
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/nadcisnienie–mniej-soli-1
- http://polskieserce.pl/dieta-obnizajaca-cisnienie.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/703,przestrzeganie-zalece-lekarskich-oraz-motywacja-do-leczenia-wrld-chorych-na-nadc.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/455,skadniki-czerwonego-wina-w-prewencji-chorlb-ukadu-krzenia.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3071,ograniczenie-spozycia-soli-kuchennej-jako-metoda-prewencji-nadcisnienia-tetnicze.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5563,modyfikacja-zwyczajow-zywieniowych-w-prewencji-chorob-cywilizacyjnych.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5506,rola-soli-w-organizmie-czowieka-oraz-fenomen-sodowrazliwoci-i-sodoopornoci.html https://journals.viamedica.pl/forum_medycyny_rodzinnej/article/viewFile/10278/8778
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.