Problemy z trawieniem - ZJN

Dieta jako element leczenia Zespołu Jelita Nadwrażliwego cz.II

6541

Zalecenia żywieniowe w ZJN typ mieszany i nieokreślony

W podanych typach nie można wskazać rodzaju żywienia, czyli pacjent musi obserwować własny organizm i na tej podstawie dobierać posiłki najlepsze dla siebie. Bardzo pomocnym narzędziem jest prowadzenie notatek (dzienniczka) dotyczących wszystkich spożywanych produktów i samopoczucia po posiłkach. Na tej podstawie można ułożyć dietę, ale niestety jest to sposób bardzo czasochłonny i wymagający dużego zaangażowania ze strony pacjenta. Jednak zawsze należy przypominać, iż najważniejszym czynnikiem powodującym rozwój ZJN jest niewłaściwe żywienie. Dlatego przestrzeganie diety jest podstawą procesu zdrowienia pacjenta i poprawy komfortu życia.

 

Dieta Low FODMAP w leczeniu Zespołu Jelita Nadwrażliwego

Obecnie dieta Low FODMAP jest jedynym sposobem żywienia zalecanym w ZJN niezależnie od typu. Nazwa FODMAP pochodzi od słów: Fermentacja, Oligosacharydy, Disacharydy, Monosacharydy, Polioli czyli węglowodany (cukry) słabo trawione przez osoby z ZJN. Dieta FODMAP w pierwszej fazie trwającej 6 tygodni (różne źródła wskazują czas od 4 do 8  tygodni – przyjęłam wartość pośrednią) całkowicie wyklucza produkty o wysokiej zawartości  FODMAP – spożywamy tylko te o niskiej wartości FODMAP.

Tabela 1. Dieta o małej zawartości FODMAP
Grupy pokarmów Pokarmy o dużej zawartości FODMAP – wykluczyć lub zmniejszyć spożycie Pokarmy o małej zawartości FODMAP – preferowane
owoce awokado, jabłka, gruszki, arbuzy, mango, brzoskwinie, wiśnie, śliwki, morele, nektarynki, owoce suszone, owoce z puszki banany, winogrona, kiwi, mandarynki, pomarańcze, ananasy, grejpfruty, cytryny, jagody
warzywa cebula, sałata, szparagi, karczochy, brokuły, kalafior, patisony, brukselka, soczewica, groszek zielony, pory, buraki ćwikłowe, kapusta, grzyby, koper włoski, czosnek marchew, pomidory, ogórki, papryka o wydłużonych strąkach, kapusta chińska, kiełki bambusa, seler, kukurydza, bakłażan, sałata, dynia, kabaczek, słodkie ziemniaki, szczypior
nabiał twaróg, delikatne sery (brie, ricotta), mleko skondensowane, jogurty, maślanka, mleko (krowie, owcze, kozie), kwaśna śmietana, bita śmietana ser (szwajcarski, cheddar, parmezan, mozzarella), mleko migdałowe, mleko ryżowe, masło, masło orzechowe, margaryna
inne produkty pszenne, produkty zawierające sorbitol i inne poliole (słodziki z mannitolem, ksylitolem, maltitolem), słodycze mięso (wołowina, kurczak, tuńczyk z puszki, ryby, wieprzowina, owoce morza, indyk, wędliny), jaja, kawa, herbata, oliwa z oliwek, większość przypraw i ziół, domowy bulion, musztarda, majonez, ocet balsamiczny, pieczywo bezglutenowe

Źródło : https://www.mp.pl/gastrologia/przegladbadan/99379,wplyw-diety-o-malej-zawartosci-fermentujacych-oligo-di-i-monosacharydow-oraz-polioli-fodmap-na-objawy-ibs

 

Po zakończeniu fazy eliminacyjnej przechodzimy do kolejnej fazy i powoli wprowadzamy produkty z wysoką zawartością FODMAP cały czas dokładnie obserwując reakcje organizmu. Na podstawie tych obserwacji (np. notatek w dzienniczku)  można ustalić dietę najlepszą dla pacjenta – dieta „skrojona na miarę”. Należy pamiętać jednak, że jest to dieta bardzo restrykcyjna i wymaga dużego zaangażowania ze strony pacjenta. Aby uniknąć niedoborów dieta Low FODMAP nie powinna być stosowana bez konsultacji z lekarzem i wyspecjalizowanym dietetykiem.

Posiłek z warzyw

 

Dieta bezglutenowa w leczeniu Zespołu Jelita Nadwrażliwego

Ponieważ nie ma badań potwierdzających jednoznacznie, że dieta bezglutenowa pomaga osobom z ZJN to nie powinno się jej stosować na własną rękę. W przypadku osób z nietolerancją glutenu (celiaklia) będzie to uzasadniony sposób żywienia. W mojej ocenie warto skontaktować się z wyspecjalizowanym dietetykiem – dobrze zbilansowana dieta pozwoli uniknąć niedoborów błonnika, żelaza czy witamin z grupy B.

Gluten Free

 

Dieta bez laktozy w leczeniu Zespołu Jelita Nadwrażliwego

Podobnie jak w diecie bezglutenowej – dieta bez laktozy powinna być stosowana tylko i wyłącznie przez osoby z nietolerancją laktozy. Ze względu na ryzyko niedoborów wapnia oraz witamin A,D,E i K nie można jej stosować na własną rękę i bez uzasadnienia zdrowotnego.

Lactose Free

 

Więcej materiałów:
  • https://www.mp.pl/gastrologia/diety/113924,dieta-fodmap-zalecana-w-zespole-jelita-drazliwego
  • https://www.mp.pl/gastrologia/przegladbadan/99379,wplyw-diety-o-malej-zawartosci-fermentujacych-oligo-di-i-monosacharydow-oraz-polioli-fodmap-na-objawy-ibs
  • https://www.fodmap.pl/

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 1

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *