astma

Żywienie a astma – czy jedzenie ma wpływ na chorobę?

9839

Żywienie a astma – czy jedzenie ma wpływ na chorobę?

Astma to przewlekła choroba zapalna układu oddechowego i objawia się uporczywym kaszlem, dusznościami, uczuciem ucisku w klatce piersiowej oraz świszczącym oddechem. Spotkałam się z opinią, iż obecnie uważa się że astma jest chorobą typu atopowego, czyli jest związana z rozwojem zapalnego procesu alergicznego w układzie oddechowym. W związku z powyższym należy rozważyć wpływ alergenów wziewnych i ich podobieństwo do alergenów pokarmowych (tzw. alergia krzyżowa ) i uwzględnić tę zależność w diecie.

Sklep dla fizjo acus med

Tabela 1. Alergeny wziewne oraz alergeny pokarmowe.
Alergen wziewny, wywołujący objawy astmy oskrzelowej Produkty zawierające alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo z alergenami wziewnymi
Roztocza kurzu domowego skorupiaki (ślimaki, krewetki)
Pierze jaja, mięso drobiowe (kurczak, indyk, kaczka, gęś)
Pyłki traw i ziół kiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, kukurydza, ryż, pomidory, marchew, seler, groch, soja, buraki, jabłka, orzechy, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, kiwi, melon
Pyłki bylicy marchew, seler, czosnek, papryka, ziarna słonecznika, rumianek, przyprawy: pieprz, curry, kminek, kolendra, koper włoski, koperek, gałka muszkatałowa
Chwasty, ambrozja seler, marchew, ogórki, dynia, banan, melon, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, rumianek, koper, miód, olej słonecznikowy, piwo
Pyłki brzozy, olchy, leszczyny seler, marchew, ziemniaki, warzywa strączkowe, pietruszka, melon, jabłka, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, sezam

Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/astma/lista/67895,astma-oskrzelowa-a-dieta

 

W przypadku zaobserwowania przez chorego alergii na dany alergen wziewny należy ograniczyć (wykluczyć) spożywanie odpowiadającemu mu alergenu pokarmowego.

Stan zapalny pomaga również zredukować stosowanie diety śródziemnomorskiej.

 

Główne założenia diety śródziemnomorskiej:

  • Ryby – spożywanie tłustych ryb morskich bogatych w kwasy Omega-3. Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszając stężenie parametrów zapalnych, takich jak CRP czy interleukina-6.
  • Oliwa z oliwek ( z pierwszego tłoczenia, czyli „extra virgin” ) – zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne. Korzystne właściwości zauważyć można zwłaszcza przy regularnym, codziennym spożyciu 2–3 łyżek oliwy z oliwek.
  • Warzywa i owoce towarzyszące każdemu posiłkowi – mnóstwo cennych antyoksydantów wspierających układ immunologiczny. Najwięcej antyoksydantów zawierając ciemne owoce ( np.: jeżyny, borówki, winogrona) i zielone warzywa ( np.: szpinak, jarmuż, brokuły).
  • Orzechy – podobnie jak oliwa z oliwek są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.
  • Nasiona roślin strączkowych – świetne źródło białka oraz składników o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
  • Ograniczenie tłuszczów trans (nasilających stan zapalny) w żywności – ograniczenie ( wyeliminowanie) żywności przetworzonej typu: gotowe zupy, słodycze cukiernicze, paluszki.

Sałatka grecka

Więcej materiałów:

  • https://www.mp.pl/pacjent/astma/lista/67895,astma-oskrzelowa-a-dieta
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5805,pokrzywa-indyjska-coleus-forskohlii-briq-wlasciwosci-biologiczne-i-aktywnosc-te.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5820,waciwoci-lecznicze-gravioli-annona-muricata-l.html
  • https://wylecz.to/diety/dieta-w-astmie/

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 5 / 5. Liczba głosów: 4

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *