Żywienie a astma – czy jedzenie ma wpływ na chorobę?
Astma to przewlekła choroba zapalna układu oddechowego i objawia się uporczywym kaszlem, dusznościami, uczuciem ucisku w klatce piersiowej oraz świszczącym oddechem. Spotkałam się z opinią, iż obecnie uważa się że astma jest chorobą typu atopowego, czyli jest związana z rozwojem zapalnego procesu alergicznego w układzie oddechowym. W związku z powyższym należy rozważyć wpływ alergenów wziewnych i ich podobieństwo do alergenów pokarmowych (tzw. alergia krzyżowa ) i uwzględnić tę zależność w diecie.
Tabela 1. Alergeny wziewne oraz alergeny pokarmowe. | |
Alergen wziewny, wywołujący objawy astmy oskrzelowej | Produkty zawierające alergeny pokarmowe reagujące krzyżowo z alergenami wziewnymi |
Roztocza kurzu domowego | skorupiaki (ślimaki, krewetki) |
Pierze | jaja, mięso drobiowe (kurczak, indyk, kaczka, gęś) |
Pyłki traw i ziół | kiełki i mąki z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta, kukurydza, ryż, pomidory, marchew, seler, groch, soja, buraki, jabłka, orzechy, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, kiwi, melon |
Pyłki bylicy | marchew, seler, czosnek, papryka, ziarna słonecznika, rumianek, przyprawy: pieprz, curry, kminek, kolendra, koper włoski, koperek, gałka muszkatałowa |
Chwasty, ambrozja | seler, marchew, ogórki, dynia, banan, melon, orzechy laskowe, orzechy pistacjowe, ziarna słonecznika, rumianek, koper, miód, olej słonecznikowy, piwo |
Pyłki brzozy, olchy, leszczyny | seler, marchew, ziemniaki, warzywa strączkowe, pietruszka, melon, jabłka, śliwki, wiśnie, brzoskwinie, kiwi, orzechy laskowe, ziarna słonecznika, sezam |
Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/astma/lista/67895,astma-oskrzelowa-a-dieta
W przypadku zaobserwowania przez chorego alergii na dany alergen wziewny należy ograniczyć (wykluczyć) spożywanie odpowiadającemu mu alergenu pokarmowego.
Stan zapalny pomaga również zredukować stosowanie diety śródziemnomorskiej.
Główne założenia diety śródziemnomorskiej:
- Ryby – spożywanie tłustych ryb morskich bogatych w kwasy Omega-3. Kwasy te wykazują działanie przeciwzapalne, zmniejszając stężenie parametrów zapalnych, takich jak CRP czy interleukina-6.
- Oliwa z oliwek ( z pierwszego tłoczenia, czyli „extra virgin” ) – zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mają działanie przeciwzapalne. Korzystne właściwości zauważyć można zwłaszcza przy regularnym, codziennym spożyciu 2–3 łyżek oliwy z oliwek.
- Warzywa i owoce towarzyszące każdemu posiłkowi – mnóstwo cennych antyoksydantów wspierających układ immunologiczny. Najwięcej antyoksydantów zawierając ciemne owoce ( np.: jeżyny, borówki, winogrona) i zielone warzywa ( np.: szpinak, jarmuż, brokuły).
- Orzechy – podobnie jak oliwa z oliwek są źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych o działaniu przeciwzapalnym.
- Nasiona roślin strączkowych – świetne źródło białka oraz składników o właściwościach antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych.
- Ograniczenie tłuszczów trans (nasilających stan zapalny) w żywności – ograniczenie ( wyeliminowanie) żywności przetworzonej typu: gotowe zupy, słodycze cukiernicze, paluszki.
Więcej materiałów:
- https://www.mp.pl/pacjent/astma/lista/67895,astma-oskrzelowa-a-dieta
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5805,pokrzywa-indyjska-coleus-forskohlii-briq-wlasciwosci-biologiczne-i-aktywnosc-te.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5820,waciwoci-lecznicze-gravioli-annona-muricata-l.html
- https://wylecz.to/diety/dieta-w-astmie/
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.