Zalecenia żywieniowe przy urazie nerwów obwodowych
Uszkodzenie nerwów może nastąpić w wyniku m.in.: urazu (np. ucisku czy złamania kości), choroby nowotworowej, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy.
Witaminy z grupy B
Szczególnie kwas foliowy (czyli wit. B9) oraz witamina B12 są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W związku z tym w przypadku urazu nerwów obwodowych warto zadbać o prawidłową ilość tej witaminy w naszym pożywieniu.
Tabela 1. Poziom zalecanego dziennego spożycia witamin z grupy B (mg/100 g) (5).
Grupa ludzi i wiek (lata) | Aktywność fizyczna | Poziom zalecanego dziennego spożycia (ug/100 g) | |||||||
B1 | B2 | B3 | B5 | B6 | B7 | B9 | B12 | ||
Niemowlęta | |||||||||
0-0,5 | 0,7 | 0,8 | 8 | 1700 | 0,8 | 5 | 35 | 0,5 | |
0,5-1,0 | 0,8 | 0,9 | 9 | 1800 | 1,0 | 6 | 70 | 1,5 | |
Dzieci | |||||||||
1-3 | 0,9 | 1,0 | 11 | 2000 | 1,2 | 8 | 70 | 2,0 | |
4-6 | 1,1 | 1,3 | 14 | 3000 | 1,4 | 12 | 90 | 2,5 | |
7-9 | 1,2 | 1,4 | 17 | 3000 | 1,8 | 20 | 105 | 3,0 | |
Młodzież 10-12 | 1,3-1,5 | 1,4-1,9 | 18-20 | 4000 | 1,6-1,8 | 20 | 190-200 | 3,0 | |
13-15 | 1,5-1,7 | 1,8-2,0 | 20-22 | 4000 | 1,7-2,0 | 25 | 200-220 | 3,0 | |
16-18 | 1,6-1,7 | 1,9-2,2 | 20-24 | 5000 | 1,8-2,4 | 25 | 220-240 | 3,0 | |
Dorośli | mała | 5000 | 30 | ||||||
19-25 | 1,7-1,8 | 1,6-2,4 | 19-21 | 1,8-2,2 | 270-280 | 3,0 | |||
umiarkowana | 1,9-2,0 | 1,8-2,6 | 21-23 | 2,0-2,4 | 290-300 | 3,0 | |||
duża | 2,0 | 2,2-2,8 | 22-25 | 2,2-2,6 | 300-310 | 3,0 | |||
mała | 1,7-1,8 | 1,6-2,4 | 19-21 | 1,8-2,2 | 270-280 | 3,0 | |||
umiarkowana | 1,9-2,0 | 1,8-2,6 | 21-23 | 2,0-2,4 | 290-300 | 3,0 | |||
26-60 | duża | 2,0 | 2,2-2,8 | 22-25 | 2,2-2,6 | 300-310 | 3,0 | ||
Powyżej 60 | 1,4-1,5 | 2,0-2,2 | 18-20 | 2,4 | 320-340 | 2,5 | |||
Kobiety ciężarne | 1,9 | 2,4 | 21 | 6000 | 3,0 | 30 | 450 | 4,0 | |
Kobiety karmiące | 2,2 | 2,6 | 23 | 7000 | 2,9 | 35 | 530 | 4,0 |
Źródło : http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html
Tabela 2. Zawartość witamin z grupy B w produktach spożywczych
Produkt | Zawartość witaminy ug w 100 g produktu | |||||||
B1 | B2 | B3 | B5 | B6 | B7 | B9 | B12 | |
Banan | 50 | 0,04 | 0,7 | 0,2 | 4,0 | 28-36 | ||
Jabłko | 40 | 0,01 | 0,1 | 0,1 | 0,03 | 1,0 | 6,0 | |
Jagody | 30 | 0,25 | 0,07 | |||||
Truskawki | 30 | 0,03 | 0,6 | 0,26 | ||||
Brzoskwinie | 30 | 1,0 | 2,0 | |||||
Groch zielony | 320 | 0,14 | 0,9 | 0,16 | 9,0 | 87 | ||
Fasola biała | 600 | 68 | ||||||
Kalafior | 110 | 0,7 | 1,0 | 0,21 | 17,0 | 55-120 | ||
Kapusta | 50 | 0,05 | 0,3 | 0,1-1,4 | 0,16 | 2,4 | 16-45 | |
Marchew | 60 | 0,6 | 0,27 | 0,15 | 3,0 | |||
Pomidory | 60 | 0,7 | 0,31 | 4,0 | 30 | |||
Pietruszka | 0,24 | 1,2 | 0,4 | |||||
Szpinak | 0,6 | 0,28 | 7,0 | 50-200 | ||||
Ziemniaki | 70 | 0,02 | 1,5 | 0,38 | 0,25 | 0,1 | ||
Orzechy włoskie | 0,7 | 0,7 | 0,73 | 37,0 | ||||
Orzechy ziemne | 17,2 | 2,14 | 0,4 | 34,0 | ||||
Grzyby | 0,57 | 2,1 | 0,13 | 16 | ||||
Wątroba drobiowa | 4,1 | 1800 | 5-50 | |||||
Wołowina | 70 | 4,5-4,7 | 0,33-3,0 | 0,33 | 3,0 | 5,0-18 | 0,2-5,0 | |
Wątroba wołowa | 300 | 13,6 | 9,7 | 100 | 300-1070 | 50-500 | ||
Wieprzowina | 540 | 0,8-5,6 | 0,4-3,1 | 0,32 | 5,0 | 3 | 0,2-5,0 | |
Polędwica wieprzowa | 1100 | |||||||
Wątroba wieprzowa | 430 | 7,0 | 50-500 | |||||
Mięso królika | 12,8 | |||||||
Cielęcina | 90 | 6,0 | 20,0-75,0 | |||||
Łosoś | 170 | 7,2 | 0,97 | 0,2-5,0 | ||||
Pstrąg | 90 | 8,4 | ||||||
Halibut | 8,3 | 0,43 | 0,2-5,0 | |||||
Ser | 20-60 | 0,54 | 1,2 | 0,1-0,9 | 0,04-0,08 | 3,0 | 0,2-5,0 | |
Jaja | 120 | 0,48 | 0,1 | 1,6 | 0,11 | 3,0-5,0 | 70 | 0,2-5,0 |
Mleko krowie | 40 | 0,15-0,17 | 0,17 | 0,33 | 0,04 | 2,0 | 5-12 | 0,2-5,0 |
Mleko kobiece | 10 | 0,24 | 1,0 | |||||
Drożdże piwne | 15000-20000 | 890 | 1500 | |||||
Drożdże piekarskie | 2700-6600 | 5,3 | 3,5-10,0 | 133 | 1407 | |||
Pszenica | 0,1 | 4,3 | 0,82-1,25 | 0,29 | 11,6 | 46 | ||
Ryż | 0,06 | 1,6 | 0,1 | 0,55 | 8,5 | 15 | ||
Kukurydza | 1,7 | 0,46-0,8 | 0,2 | 5,0-21,0 | ||||
Soja | 850 | 60 | 360 | |||||
Rzepak | 57,4 | |||||||
Słonecznik | 41,5 |
Źródło : http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html
W przypadku osób na diecie całkowicie roślinnej (weganie) witaminę B12 należy suplementować, ponieważ jest ona niedostępna w roślinach. Wegetarianie spożywający jajka oraz nabiał nie powinni mieć problemów z dostarczaniem odpowiedniego jej poziomu – w przypadku wątpliwości warto zrobić badania krwi i w przypadku niedoborów suplementować.
Witamina C
Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Niektóre funkcje to: zwiększenie wchłaniania żelaza i wapnia, uczestnictwo w syntezie kolagenu, wspomaga gojenie ran. Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C – musimy przyjmować ją w pożywieniu.
Tabela 3. Zawartość witaminy C w 100g wybranych produktów spożywczych
natka pietruszki | 178 mg |
papryka czerwona | 144 mg |
brukselka | 94 mg |
brokuły | 83 mg |
porzeczki czarne | 182,2 mg |
truskawki | 66 mg |
kiwi | 59 mg |
pomarańcze | 49 mg |
Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c
Kwasy Omega – 3
Kwasy tłuszczowe stanowią materiał budulcowy dla całego organizmu. Istotną ich rolą jest również pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka.
Tabela 4. Zalecenia dietetyczne dotyczące dziennego spożycia EPA i DHA
EFSA (European Food Safety Authority) 2010 |
– Dorośli – 250 mg/dobę EPA/DHA – Ciężarne/karmiące piersią – 250 mg EPA + DHA/dobę + 100-200 mg DHA |
ISSFAL (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids) 2004 |
– 500 mg/dobę EPA/DHA rekomendowany dorosłym w prewencji chorób sercowo-naczyniowych |
AHA (American Heart Association) 2002 |
– Dwie porcje tłustych ryb tygodniowo – dla ogólnego stanu zdrowia – 1000 mg/dobę ω-3 EPA/DHA – pacjenci z chorobami serca – 2000 do 4000 mg/dobę ω-3 EPA/DHA – pacjenci z hipertriglicerydemią |
USDA (US Dept of Agriculture) i HHS (Department of Health and Human Services) |
– Populacja ogólna – około 8 porcji tygodniowo różnorodnych owoców morza, zapewniających średnio 250 mg EPA i DHA na dobę – Kobiety ciężarne i karmiące piersią – co najmniej 8-12 porcji różnorodnych owoców morza, z jak najniższą zawartością rtęci |
Acids in Human Nutrition 2010 |
– Dorośli – 250 mg/dobę EPA/DHA – Kobiety ciężarne i karmiące piersią – 300 mg/dobę EPA/DHA, spośród których 200 mg/dobę powinien stanowić DHA |
Tabela 5. Szacunkowa zawartość ω-3 EPA/DHA w rybach
Gatunek ryby | Porcja ryby zawierająca 500 mg kwasów EPA + DHA |
Łosoś bałtycki | 13 g |
Śledź bałtycki | 53 g |
Dorsz bałtycki | 1120 g |
Szprot bałtycki | 18 g |
Karp hodowlany | 233 g |
Pstrąg hodowlany | 28 g |
Mintaj | 893 g |
Sola | 241 g |
Panga | 2016 g |
Tilapia | 706 g |
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/5330,wplyw-kwasow-tluszczowych-omega-zawartych-w-rybach-na-organizm-czlowieka.html
Więcej materiałów:
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/612,zawartosc-i-biodostepnosc-witamin-i-pierwiastkow-sladowych-w-dietach-wegetarians.html
- https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c
- http://nordicwalking-warszawa.pl/wp-content/uploads/2018/03/349_4_76_2007.pdf
- http://ojs.pum.edu.pl/pomjlifesci/article/viewFile/427/326
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5330,wplyw-kwasow-tluszczowych-omega-zawartych-w-rybach-na-organizm-czlowieka.html
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.