Komórka nerwowa

Zalecenia żywieniowe przy urazie nerwów obwodowych

1

33680

Zalecenia żywieniowe przy urazie nerwów obwodowych

Uszkodzenie nerwów może nastąpić w wyniku m.in.: urazu (np. ucisku czy złamania kości), choroby nowotworowej, chorób autoimmunologicznych, cukrzycy.

 

Witaminy z grupy B

Szczególnie kwas foliowy (czyli wit. B9) oraz witamina B12 są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. W związku z tym w przypadku urazu nerwów obwodowych warto zadbać o prawidłową ilość  tej witaminy w naszym pożywieniu.

 

Tabela 1. Poziom zalecanego dziennego spożycia witamin z grupy B (mg/100 g) (5).

Grupa ludzi i wiek (lata) Aktywność fizyczna Poziom zalecanego dziennego spożycia (ug/100 g)
B1 B2 B3 B5 B6 B7 B9 B12
Niemowlęta
0-0,5 0,7 0,8 8 1700 0,8 5 35 0,5
0,5-1,0 0,8 0,9 9 1800 1,0 6 70 1,5
Dzieci
1-3 0,9 1,0 11 2000 1,2 8 70 2,0
4-6 1,1 1,3 14 3000 1,4 12 90 2,5
7-9 1,2 1,4 17 3000 1,8 20 105 3,0
Młodzież 10-12 1,3-1,5 1,4-1,9 18-20 4000 1,6-1,8 20 190-200 3,0
13-15 1,5-1,7 1,8-2,0 20-22 4000 1,7-2,0 25 200-220 3,0
16-18 1,6-1,7 1,9-2,2 20-24 5000 1,8-2,4 25 220-240 3,0
Dorośli mała 5000 30
19-25 1,7-1,8 1,6-2,4 19-21 1,8-2,2 270-280 3,0
umiarkowana 1,9-2,0 1,8-2,6 21-23 2,0-2,4 290-300 3,0
duża 2,0 2,2-2,8 22-25 2,2-2,6 300-310 3,0
mała 1,7-1,8 1,6-2,4 19-21 1,8-2,2 270-280 3,0
umiarkowana 1,9-2,0 1,8-2,6 21-23 2,0-2,4 290-300 3,0
26-60 duża 2,0 2,2-2,8 22-25 2,2-2,6 300-310 3,0
Powyżej 60 1,4-1,5 2,0-2,2 18-20 2,4 320-340 2,5
Kobiety ciężarne 1,9 2,4 21 6000 3,0 30 450 4,0
Kobiety karmiące 2,2 2,6 23 7000 2,9 35 530 4,0

Źródło : http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html

 

Tabela 2. Zawartość witamin z grupy B w produktach spożywczych

Produkt Zawartość witaminy ug w 100 g produktu
B1 B2 B3 B5 B6 B7 B9 B12
Banan 50 0,04 0,7 0,2 4,0 28-36
Jabłko 40 0,01 0,1 0,1 0,03 1,0 6,0
Jagody 30 0,25 0,07
Truskawki 30 0,03 0,6 0,26
Brzoskwinie 30 1,0 2,0
Groch zielony 320 0,14 0,9 0,16 9,0 87
Fasola biała 600 68
Kalafior 110 0,7 1,0 0,21 17,0 55-120
Kapusta 50 0,05 0,3 0,1-1,4 0,16 2,4 16-45
Marchew 60 0,6 0,27 0,15 3,0
Pomidory 60 0,7 0,31 4,0 30
Pietruszka 0,24 1,2 0,4
Szpinak 0,6 0,28 7,0 50-200
Ziemniaki 70 0,02 1,5 0,38 0,25 0,1
Orzechy włoskie 0,7 0,7 0,73 37,0
Orzechy ziemne 17,2 2,14 0,4 34,0
Grzyby 0,57 2,1 0,13 16
Wątroba drobiowa 4,1 1800 5-50
Wołowina 70 4,5-4,7 0,33-3,0 0,33 3,0 5,0-18 0,2-5,0
Wątroba wołowa 300 13,6 9,7 100 300-1070 50-500
Wieprzowina 540 0,8-5,6 0,4-3,1 0,32 5,0 3 0,2-5,0
Polędwica wieprzowa 1100
Wątroba wieprzowa 430 7,0 50-500
Mięso królika 12,8
Cielęcina 90 6,0 20,0-75,0
Łosoś 170 7,2 0,97 0,2-5,0
Pstrąg 90 8,4
Halibut 8,3 0,43 0,2-5,0
Ser 20-60 0,54 1,2 0,1-0,9 0,04-0,08 3,0 0,2-5,0
Jaja 120 0,48 0,1 1,6 0,11 3,0-5,0 70 0,2-5,0
Mleko krowie 40 0,15-0,17 0,17 0,33 0,04 2,0 5-12 0,2-5,0
Mleko kobiece 10 0,24 1,0
Drożdże piwne 15000-20000 890 1500
Drożdże piekarskie 2700-6600 5,3 3,5-10,0 133 1407
Pszenica 0,1 4,3 0,82-1,25 0,29 11,6 46
Ryż 0,06 1,6 0,1 0,55 8,5 15
Kukurydza 1,7 0,46-0,8 0,2 5,0-21,0
Soja 850 60 360
Rzepak 57,4
Słonecznik 41,5

Źródło : http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html

 

 W przypadku osób na diecie całkowicie roślinnej (weganie) witaminę B12 należy suplementować, ponieważ jest ona niedostępna w roślinach. Wegetarianie spożywający jajka oraz nabiał nie powinni mieć problemów z dostarczaniem odpowiedniego jej poziomu – w przypadku wątpliwości warto zrobić badania krwi i w przypadku niedoborów suplementować.

Banany

Witamina C

Witamina C odgrywa bardzo ważną rolę w utrzymaniu dobrego zdrowia. Niektóre funkcje to: zwiększenie wchłaniania żelaza i wapnia, uczestnictwo w syntezie kolagenu, wspomaga gojenie ran. Organizm ludzki nie wytwarza witaminy C – musimy przyjmować ją w pożywieniu.

 

Tabela 3.  Zawartość witaminy C w 100g wybranych produktów spożywczych

natka pietruszki 178 mg
papryka czerwona 144 mg
brukselka 94 mg
brokuły 83 mg
porzeczki czarne 182,2 mg
truskawki 66 mg
kiwi 59 mg
pomarańcze 49 mg

Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c

Źródło witaminy C

 

Kwasy Omega – 3

Kwasy tłuszczowe stanowią materiał budulcowy dla całego organizmu. Istotną ich rolą jest również pozytywny wpływ na układ nerwowy człowieka.

 

Tabela 4. Zalecenia dietetyczne dotyczące dziennego spożycia EPA i DHA

EFSA (European Food Safety Authority) 2010
– Dorośli – 250 mg/dobę EPA/DHA
– Ciężarne/karmiące piersią – 250 mg EPA + DHA/dobę + 100-200 mg DHA
ISSFAL (International Society for the Study of Fatty Acids and Lipids) 2004
– 500 mg/dobę EPA/DHA rekomendowany dorosłym w prewencji chorób sercowo-naczyniowych
AHA (American Heart Association) 2002
– Dwie porcje tłustych ryb tygodniowo – dla ogólnego stanu zdrowia
– 1000 mg/dobę ω-3 EPA/DHA – pacjenci z chorobami serca
– 2000 do 4000 mg/dobę ω-3 EPA/DHA – pacjenci z hipertriglicerydemią
USDA (US Dept of Agriculture) i HHS (Department of Health and Human Services)
– Populacja ogólna – około 8 porcji tygodniowo różnorodnych owoców morza, zapewniających średnio 250 mg EPA i DHA na dobę
– Kobiety ciężarne i karmiące piersią – co najmniej 8-12 porcji różnorodnych owoców morza, z jak najniższą zawartością rtęci
Acids in Human Nutrition 2010
– Dorośli – 250 mg/dobę EPA/DHA
– Kobiety ciężarne i karmiące piersią – 300 mg/dobę EPA/DHA, spośród których 200 mg/dobę powinien stanowić DHA

 

Tabela 5. Szacunkowa zawartość ω-3 EPA/DHA w rybach

Gatunek ryby Porcja ryby zawierająca 500 mg kwasów EPA + DHA
Łosoś bałtycki 13 g
Śledź bałtycki 53 g
Dorsz bałtycki 1120 g
Szprot bałtycki 18 g
Karp hodowlany 233 g
Pstrąg hodowlany 28 g
Mintaj 893 g
Sola 241 g
Panga 2016 g
Tilapia 706 g

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/5330,wplyw-kwasow-tluszczowych-omega-zawartych-w-rybach-na-organizm-czlowieka.html

Ryby

 

 

Więcej materiałów:

  • http://www.czytelniamedyczna.pl/2659,witaminy-z-grupy-b-naturalne-rlda-rola-w-organizmie-skutki-awitaminozy.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/612,zawartosc-i-biodostepnosc-witamin-i-pierwiastkow-sladowych-w-dietach-wegetarians.html
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/63300,witamina-c
  • http://nordicwalking-warszawa.pl/wp-content/uploads/2018/03/349_4_76_2007.pdf
  • http://ojs.pum.edu.pl/pomjlifesci/article/viewFile/427/326
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5330,wplyw-kwasow-tluszczowych-omega-zawartych-w-rybach-na-organizm-czlowieka.html

 

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.9 / 5. Liczba głosów: 13

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *