Zdjęcie rtg

Żywienie jako element wspomagający rehabilitację po złamaniu kości

1

36571

Żywienie jako element wspomagający po złamaniu kości

Istotnym elementem procesu zdrowienia jest odpowiednie żywienie – nie przyspieszy znacząco procesu zrastania kości, lecz na pewno wspomoże regenerację i zadba o nastrój pacjenta.

Podstawą jest prawidłowe bilansowanie posiłków – należy pamiętać że zwykle pacjent po unieruchomieniu danej części ciała jest mniej mobilny, więc zapotrzebowanie na kalorie jest również zredukowane. W celu określenia zapotrzebowania można posłużyć się kalkulatorem zapotrzebowania energetycznego.

 

Wapń w żywieniu po złamaniu kości

Głównym budulcem kości jest wapń, więc należy zwrócić uwagę na jego zwiększoną ilość w diecie – szacuje się iż dzienne zapotrzebowanie jest na poziomie 1000 mg . Zwykle jest on dostarczany w diecie w postaci nabiału, np. kefiry, jogurty, sery podpuszczkowe. Picie mleka w mojej ocenie nie jest dobrym rozwiązaniem i należy traktować ten temat bardzo indywidualnie. Coraz więcej osób ma problemy z trawieniem mleka, nietolerancje pokarmowe i spożywanie mleka może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dodatkowo spotkałam się z opiniami, iż mleko wypłukuje wapń z organizmu i może powodować osteoporozę.

 

Roślinne źródła wapnia :

  • Karob;
  • Mak ( ziarno);
  • Nasiona Chia;
  • Biała fasola;
  • Tofu;
  • Rabarbar;
  • Natka pietruszki;
  • Jarmuż;
  • Szczypiorek, koperek.

Ser twarogowy

Witamina D w żywieniu po złamaniu kości

Kolejnym istotnym elementem wspomagającym po złamaniu kości jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D, która jest niezbędna do mineralizacji kości – jej niedobór wpływa na zmniejszenie wchłaniania wapnia. Organizm ludzki ma możliwość wytwarzania wit.D pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, jednak ze względu na nasze położenie geograficzne zaleca się suplementację w okresie od października do maja. Poziom wit.D można łatwo określić poprzez badanie krwi.

 

Tabela 1. Suplementacja witaminy D dla zdrowej populacji osób dorosłych.

Suplementacja wit. D Synteza skórna Podaż doustna
Miesiące X-III IV-IX X-III IV-IX
Osoby dorosłe do 65. r.ż. + 800-1000 IU/d
po 65. r.ż. 800-1000 IU/d

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/3981,wap-i-witamina-d-w-prewencji-zama-osteoporotycznych.html

 

Tabela 2. Niedobory witaminy D (leczenie/suplementacja).

Poziom 25(OH)D w surowicy < 10 ng/ml 10-20 ng/ml 20-30 ng/ml > 30 ng/ml
Stopień niedoboru ciężki średni lekki Stężenie optymalne
Dawka wit. D lecznicza* + + +
Dawka wit. D profilaktyczna +
Kontrola co 3 miesiące 25(OH)D + +
Fas +
Cas +
Kalciuria +

*czas podaży – aż do uzyskania poziomu optymalnego dla plejotropowego działania witaminy D (25(OH)D > 30 mg/ml).

Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/3981,wap-i-witamina-d-w-prewencji-zama-osteoporotycznych.html

 

Oczywiście, w mojej ocenie, podstawą jest odpowiednio zbilansowane żywienie ale w przypadku urazów warto rozważyć suplementację prawidłowo dobranymi preparatami.

 

Tabela 3. Zawartość witaminy D w polskich produktach żywnościowych           

Nazwa produktu Zawartość witaminy D (1 j.m. = 0,025 µg)
węgorz świeży 1200 j.m./100 g
śledź marynowany 480 j.m./100 g
śledź w oleju 808 j.m./100 g
dorsz świeży 40 j.m./100 g
łosoś (gotowany/pieczony) 540 j.m./100 g
makrela (gotowana/pieczona) 152 j.m./100 g
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) 200 j.m./100 g
żółtko jajka 54 j.m./żółtko
ser żółty 7,6–28 j.m./100 g

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_D#%C5%B9r%C3%B3d%C5%82a_pokarmowe

 

Grillowany łosoś

Białko w żywieniu po złamaniu kości

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych – jest to budulec mięśni, skóry, kości, zębów czy paznokci. Bardzo ważną rolą białek jest także udział w przemianach metabolicznych, w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych, w regulacji przebiegów biochemicznych oraz w magazynowaniu i wytwarzaniu wszelkiego rodzaju enzymów i hormonów. Zwykle przyjmuje się, że na 1 kilogram masy ciała powinno przypadać dziennie 0,8 grama białka.

 

Tabela 4. Wskaźniki wartości biologicznej białek wybranych produktów żywnościowych

Produkty Wartość biologiczna białka (BV) Wydajność wzrostowa (PER)
mięso
   wieprzowina 80 2,1–2,5
   wołowina 70–75 2,1–2,5
   drób 77 2,1–2,5
   ryby 80–85 3,3–3,7
produkty mleczne
   mleko 85 3,1
   kazeina 80 2,9
   białka serwatkowe 95 3,4
   sery dojrzewające 71 2,9
jaja 90–95 3,4
nasiona roślin strączkowych i oleistych
   ciecierzyca 52–78 0,7–1,8
   fasola zwyczajna 62–68 1,2–1,6
   groch 48–69 1,0–1,5
   soczewica 41–58 0,6–1,1
   soja 64–80 1,3–2,3

Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/96070,zywienie-dzieci-i-mlodziezy-uprawiajacej-sport

Hummus jako źródło białka

Mleczko pszczele – cudowny produkt na szybsze zrastanie kości

Jako ciekawostkę można potraktować stosowanie mleczka pszczelego – pod wpływem mleczka pszczelego złamania kości u królików zrastały się prawie trzykrotnie szybciej niż u zwierząt kontrolnych.

 

Produkty niewskazane w żywieniu po złamaniu kości

Sól 

Nadmiar sodu w diecie zaburza gospodarkę wapniową – dzienna dawka nie powinna przekraczać 5g. Sól w potrawach można zastąpić aromatycznymi ziołami. W okresie rehabilitacji najlepiej nie spożywać dań gotowych, produktów w puszkach czy słonych przekąsek.

 

Kofeina

Picie w nadmiarze napoi zawierających kofeinę ( ponad 300 mg dziennie) może powodować wypłukiwanie wapnia z organizmu a w okresie rehabilitacji nie zależy nam na tym.

 

Alkohol 

Piciu alkoholu towarzyszy niska mineralizacja kości – jego spożywanie spowalnia proces zrastania kości.

 

Więcej materiałów:
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/5877,witaminy-d-i-k-a-zlamania-kosci.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/2403,produkty-pszczele-w-zywieniu-i-suplementacji-diety.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/2796,niedoblr-witaminy-d-problem-spoeczny.html
  • http://www.czytelniamedyczna.pl/3287,suplementacja-witaminy-d-u-ludzi-dorosych-wytyczne.html
  • http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C397523%2Calkohol-utrudnia-zrastanie-sie-kosci.html 
  • https://www.mp.pl/oit/kalkulatory/show.html?id=185140

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.3 / 5. Liczba głosów: 19

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


3 komentarze do “Żywienie jako element wspomagający rehabilitację po złamaniu kości”

  1. Fajny artykuł, pokażę go mojej mamie bo nie wierzyła, że witamina D wpływa na kości i, że jeśli się nie ma zbyt często styczności z promieniami słonecznymi i nie suplementuje się jej dodatkowo może to wpływać właśnie na tego typu problemy. Do diety jeszcze bym dodała jakieś spacery.

  2. Mój lekarz ze szpitala św. Łukasza też zalecił mi, żebym po złamaniu nogi zażywała więcej witamin i jadła produkty w których one się znajdują. Jako formę rehabilitacji polecił mi chodzenie, co bardzo mi pomogło.

  3. Odżywka białkowa – powiedziałem lekarzowi że zakupiłem aby ułatwić mięśniom wzrost w procesie rekrutacji -On zalecił spozywanie już teraz z ręką w gipsie -ulatwic i usprawnić ma to zrost kości.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *