Żywienie jako element wspomagający po złamaniu kości
Istotnym elementem procesu zdrowienia jest odpowiednie żywienie – nie przyspieszy znacząco procesu zrastania kości, lecz na pewno wspomoże regenerację i zadba o nastrój pacjenta.
Podstawą jest prawidłowe bilansowanie posiłków – należy pamiętać że zwykle pacjent po unieruchomieniu danej części ciała jest mniej mobilny, więc zapotrzebowanie na kalorie jest również zredukowane. W celu określenia zapotrzebowania można posłużyć się kalkulatorem zapotrzebowania energetycznego.
Wapń w żywieniu po złamaniu kości
Głównym budulcem kości jest wapń, więc należy zwrócić uwagę na jego zwiększoną ilość w diecie – szacuje się iż dzienne zapotrzebowanie jest na poziomie 1000 mg . Zwykle jest on dostarczany w diecie w postaci nabiału, np. kefiry, jogurty, sery podpuszczkowe. Picie mleka w mojej ocenie nie jest dobrym rozwiązaniem i należy traktować ten temat bardzo indywidualnie. Coraz więcej osób ma problemy z trawieniem mleka, nietolerancje pokarmowe i spożywanie mleka może przynieść więcej szkody niż pożytku. Dodatkowo spotkałam się z opiniami, iż mleko wypłukuje wapń z organizmu i może powodować osteoporozę.
Roślinne źródła wapnia :
- Karob;
- Mak ( ziarno);
- Nasiona Chia;
- Biała fasola;
- Tofu;
- Rabarbar;
- Natka pietruszki;
- Jarmuż;
- Szczypiorek, koperek.
Witamina D w żywieniu po złamaniu kości
Kolejnym istotnym elementem wspomagającym po złamaniu kości jest dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości witaminy D, która jest niezbędna do mineralizacji kości – jej niedobór wpływa na zmniejszenie wchłaniania wapnia. Organizm ludzki ma możliwość wytwarzania wit.D pod wpływem promieniowania ultrafioletowego, jednak ze względu na nasze położenie geograficzne zaleca się suplementację w okresie od października do maja. Poziom wit.D można łatwo określić poprzez badanie krwi.
Tabela 1. Suplementacja witaminy D dla zdrowej populacji osób dorosłych.
Suplementacja wit. D | Synteza skórna | Podaż doustna | |||
Miesiące | X-III | IV-IX | X-III | IV-IX | |
Osoby dorosłe | do 65. r.ż. | – | + | 800-1000 IU/d | – |
po 65. r.ż. | – | – | 800-1000 IU/d |
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/3981,wap-i-witamina-d-w-prewencji-zama-osteoporotycznych.html
Tabela 2. Niedobory witaminy D (leczenie/suplementacja).
Poziom 25(OH)D w surowicy | < 10 ng/ml | 10-20 ng/ml | 20-30 ng/ml | > 30 ng/ml | |
Stopień niedoboru | ciężki | średni | lekki | Stężenie optymalne | |
Dawka wit. D lecznicza* | + | + | + | – | |
Dawka wit. D profilaktyczna | – | – | – | + | |
Kontrola co 3 miesiące | 25(OH)D | + | + | – | – |
Fas | + | ||||
Cas | + | ||||
Kalciuria | + |
*czas podaży – aż do uzyskania poziomu optymalnego dla plejotropowego działania witaminy D (25(OH)D > 30 mg/ml).
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/3981,wap-i-witamina-d-w-prewencji-zama-osteoporotycznych.html
Oczywiście, w mojej ocenie, podstawą jest odpowiednio zbilansowane żywienie ale w przypadku urazów warto rozważyć suplementację prawidłowo dobranymi preparatami. Należy pamiętać, aby wybierać suplementy diety wyłącznie od sprawdzonych producentów, takich jak formeds.
Tabela 3. Zawartość witaminy D w polskich produktach żywnościowych
Nazwa produktu | Zawartość witaminy D (1 j.m. = 0,025 µg) |
węgorz świeży | 1200 j.m./100 g |
śledź marynowany | 480 j.m./100 g |
śledź w oleju | 808 j.m./100 g |
dorsz świeży | 40 j.m./100 g |
łosoś (gotowany/pieczony) | 540 j.m./100 g |
makrela (gotowana/pieczona) | 152 j.m./100 g |
ryby z puszki (tuńczyk, sardynki) | 200 j.m./100 g |
żółtko jajka | 54 j.m./żółtko |
ser żółty | 7,6–28 j.m./100 g |
Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Witamina_D#%C5%B9r%C3%B3d%C5%82a_pokarmowe
Białko w żywieniu po złamaniu kości
Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych – jest to budulec mięśni, skóry, kości, zębów czy paznokci. Bardzo ważną rolą białek jest także udział w przemianach metabolicznych, w wytwarzaniu i przekazywaniu impulsów nerwowych, w regulacji przebiegów biochemicznych oraz w magazynowaniu i wytwarzaniu wszelkiego rodzaju enzymów i hormonów. Zwykle przyjmuje się, że na 1 kilogram masy ciała powinno przypadać dziennie 0,8 grama białka.
Tabela 4. Wskaźniki wartości biologicznej białek wybranych produktów żywnościowych
Produkty | Wartość biologiczna białka (BV) | Wydajność wzrostowa (PER) |
mięso | ||
wieprzowina | 80 | 2,1–2,5 |
wołowina | 70–75 | 2,1–2,5 |
drób | 77 | 2,1–2,5 |
ryby | 80–85 | 3,3–3,7 |
produkty mleczne | ||
mleko | 85 | 3,1 |
kazeina | 80 | 2,9 |
białka serwatkowe | 95 | 3,4 |
sery dojrzewające | 71 | 2,9 |
jaja | 90–95 | 3,4 |
nasiona roślin strączkowych i oleistych | ||
ciecierzyca | 52–78 | 0,7–1,8 |
fasola zwyczajna | 62–68 | 1,2–1,6 |
groch | 48–69 | 1,0–1,5 |
soczewica | 41–58 | 0,6–1,1 |
soja | 64–80 | 1,3–2,3 |
Źródło: https://www.mp.pl/pacjent/dieta/sport/96070,zywienie-dzieci-i-mlodziezy-uprawiajacej-sport
Mleczko pszczele – cudowny produkt na szybsze zrastanie kości
Jako ciekawostkę można potraktować stosowanie mleczka pszczelego – pod wpływem mleczka pszczelego złamania kości u królików zrastały się prawie trzykrotnie szybciej niż u zwierząt kontrolnych.
Produkty niewskazane w żywieniu po złamaniu kości
Sól
Nadmiar sodu w diecie zaburza gospodarkę wapniową – dzienna dawka nie powinna przekraczać 5g. Sól w potrawach można zastąpić aromatycznymi ziołami. W okresie rehabilitacji najlepiej nie spożywać dań gotowych, produktów w puszkach czy słonych przekąsek.
Kofeina
Picie w nadmiarze napoi zawierających kofeinę ( ponad 300 mg dziennie) może powodować wypłukiwanie wapnia z organizmu a w okresie rehabilitacji nie zależy nam na tym.
Alkohol
Piciu alkoholu towarzyszy niska mineralizacja kości – jego spożywanie spowalnia proces zrastania kości.
Więcej materiałów:
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5877,witaminy-d-i-k-a-zlamania-kosci.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2403,produkty-pszczele-w-zywieniu-i-suplementacji-diety.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2796,niedoblr-witaminy-d-problem-spoeczny.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/3287,suplementacja-witaminy-d-u-ludzi-dorosych-wytyczne.html
- http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news%2C397523%2Calkohol-utrudnia-zrastanie-sie-kosci.html
- https://www.mp.pl/oit/kalkulatory/show.html?id=185140
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.
Fajny artykuł, pokażę go mojej mamie bo nie wierzyła, że witamina D wpływa na kości i, że jeśli się nie ma zbyt często styczności z promieniami słonecznymi i nie suplementuje się jej dodatkowo może to wpływać właśnie na tego typu problemy. Do diety jeszcze bym dodała jakieś spacery.
Mój lekarz ze szpitala św. Łukasza też zalecił mi, żebym po złamaniu nogi zażywała więcej witamin i jadła produkty w których one się znajdują. Jako formę rehabilitacji polecił mi chodzenie, co bardzo mi pomogło.
Odżywka białkowa – powiedziałem lekarzowi że zakupiłem aby ułatwić mięśniom wzrost w procesie rekrutacji -On zalecił spozywanie już teraz z ręką w gipsie -ulatwic i usprawnić ma to zrost kości.