Niesteroidowe leki przeciwzapalne

Niesteroidowe leki przeciwzapalne i ich interakcje z żywnością

16439

Niesteroidowe leki przeciwzapalne – jak brać leki żeby lepiej się poczuć?

Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) to grupa leków o właściwościach przeciwbólowych, przeciwzapalnych oraz przeciwgorączkowych. Są to jedne z najczęściej przepisywanych
i kupowanych preparatów. Często sięgamy po nie odruchowo – nie zastanawiając się nad ich prawidłowym dawkowaniem czy skutkami ubocznymi. Dodatkowym aspektem są interakcje leków z żywnością przez nas spożywaną. W niniejszym artykule postaram się przedstawić podstawowe zasady dotyczące prawidłowego stosowania NLZP.


Pożywienie a NLPZ

1) Tabletkę popijamy wodą (w dużej ilości ponieważ zmniejsza to jej działanie drażniące) o temperaturze pokojowej – wypicie ciepłej wody może szybciej rozpuścić ochronną otoczkę i lek zacznie wchłaniać się szybciej podrażniając górny odcinek przewodu pokarmowego.

Nigdy nie popijamy leków:

  • sokiem grejpfrutowym (może nawet dwudziestokrotnie nasilać działania niepożądane, w skrajnych przypadkach doprowadzając do śmierci),
  • kawą (zwiększa działanie leków),
  • alkoholem (zmienia przyswajalność leków, może to doprowadzić m.in. do uszkodzenia wątroby, krwotoku, zaburzeń rytmu serca),
  • mlekiem (spowalnia absorpcję leku i opóźnia działanie przeciwbólowe);

2) Leku nigdy nie bierzemy na czczo – działa drażniąco na śluzówkę żołądka i może to doprowadzić m.in. do krwotoku z przewodu pokarmowego;

3) W celu zmniejszenia występowania objawów niepożądanych lek należy przyjmować w czasie posiłku – należy jednak liczyć się z opóźnionym efektem przeciwbólowym;

4) Leki typu NLPZ nie powinny być spożywane z tłuszczami – tłuszcz wchłania się z żołądka i wędruje wraz z krwią, łącząc się w niej z określonymi białkami (tymi samymi, które są odpowiedzialne za transport leków). Jeżeli zjemy posiłek zawierający dużo tłuszczy to substancja lecznicza nie wchłonie się w całości, a w konsekwencji dolegliwości nie zmniejszą się;


Jak bezpiecznie stosować niesteroidowe leki przeciwzapalne? 

5) W przypadku diet bardzo bogatych w błonnik (razowy chleb, mąki i makarony pełnoziarniste, otręby itp.) lek będzie gorzej się wchłaniał (nie cała dawka) i jego działanie może być osłabione.
Na czas prowadzonej kuracji warto zmodyfikować dietę;

6) Należy ograniczyć spożycie soli kuchennej, zwłaszcza  u  chorych  po  60  roku  życia  leczonych  NLPZ lub  inhibitorami  konwertazy  angiotensyny,  może w wyniku sumowania się działania nefrotoksycznego zwiększać ryzyko wystąpienia niewydolności nerek;

7) W przypadku osób z problemami w zakresie układu pokarmowego (m.in. stan zapalny jelit, wrzody żołądka) oraz problemów z wątrobą i nerkami, stosowanie leków z grupy NLPZ należy konsultować z lekarzem w celu ustalenia optymalnej dawki oraz rodzaju leku. Przyjmowanie ich „ na własną rękę” może zakończyć się nasilonymi objawami ubocznymi i w rezultacie nie przynieść oczekiwanych efektów zdrowotnych;

8) Błędem jest stosowanie dwóch różnych NLPZ jednocześnie. Nie wzmacnia to ich działania,
a zwiększa tylko ryzyko dolegliwości ze strony układu pokarmowego (np. biegunki czy nudności);


Tabela 1. Ryzyko względne wystąpienia krwawienia z górnego odcinka przewodu pokarmowego w następstwie stosowania NLPZ

NLPZ Ryzyko względne
Ibuprofen 2,0
Diklofenak 4,2
Naproksen 9,1
Indometacyna 11,3
Piroksykam 13,7
Ketoprofen 23,7

Źródło: https://podyplomie.pl/medycyna/10926,porownanie-niesteroidowych-lekow-przeciwzapalnych-nlpz

Szklanka wody

 

Więcej materiałów:

  • https://podyplomie.pl/medycyna/10926,porownanie-niesteroidowych-lekow-przeciwzapalnych-nlpz
  • https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/70973,interakcje-lekow-z-zywnoscia
  • https://www.aptekagemini.pl/poradnik/zdrowie/niesteroidowe-leki-przeciwzapalne-jak-dzialaja/
  • http://www.wple.net/plek/numery_2015/numer-12-2015/759-762.pdf
  • https://journals.viamedica.pl/advances_in_respiratory_medicine/article/download/27881/22695
  • https://www.mp.pl/bol/wytyczne/90989,racjonalne-stosowanie-niesteroidowych-lekow-przeciwzapalnych-w-terapii-bolu

Jak bardzo podobał Ci się ten wpis?

Kliknij na gwiazdkę aby ocenić

Średnia ocena 4.7 / 5. Liczba głosów: 13

Brak głosów. Oceń jako pierwszy!

Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.

Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.

Anna Woźniakowska

Z wykształcenia ekonomistka, z pasji trener personalny i dietetyk sportowy. Entuzjastka życia w duchu slow z dala od codziennej bieganiny i niezdrowego jedzenia. Fascynuje mnie wpływ żywienia na nasze zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.

Wspomagaj się wiedzą innych, bądź na bieżąco!
Dołącz do Facebookowej grupy "Pogadajmy o fizjoterapii"


3 komentarze do “Niesteroidowe leki przeciwzapalne i ich interakcje z żywnością”

  1. Bardzo ciekawy i rzetelny wpis. Niestety ja sama znam sporo osób, które popijają leki niewłaściwymi napojami – chociażby wyżej wspomnianym mlekiem.

  2. Przyjemnie się czyta, widać, że znasz się na tym :). Ostatnio udało mi się znaleźć stronkę na której mogę wyszukiwać najbliższe apteki, więc bardzo ułatwia mi to życie, bo niestety muszę przyjmować sporo leków, do tego trafiłam na Twój wpis, dzięki czemu jestem lepiej obeznana w tym temacie, także naprawdę dziękuję :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *