Wzdęcia – wstydliwy problem czy objaw chorobowy?
Wzdęcia to jedne z najczęściej występujących objawów chorobowych układu pokarmowego. Nadmierne wypełnienie jelit gazem często jest powiązane z bólem brzucha oraz innymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Przyczyn tego schorzenia może być wiele:
- Połykanie powietrza podczas jedzenia – zbyt szybkie jedzenie czy mówienie podczas posiłku mogą być tego przyczyną;
- Stany zapalne przewodu pokarmowego (np. choroba Leśniowskiego i Crohna);
- Choroby trzustki;
- Kamica żółciowa;
- Zmniejszone wydzielanie soków żołądkowych;
- Zespół jelita drażliwego;
- Nowotwór jelita grubego;
- Zaburzenie flory bakteryjnej w jelitach (np. po antybiotykoterapii czy podczas leczenia metforminą);
- Nadmiar białka (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego) w diecie;
- Oraz wiele innych przyczyn….
Wzdęcia – diagnostyka
W przypadku częstych, powtarzających się wzdęć podstawą jest odpowiednia diagnostyka lekarska i podjęcie leczenia. Do momentu postawienia diagnozy pacjent może samodzielnie eliminować poszczególne grupy produktów spożywczych obserwując uważnie reakcję przewodu pokarmowego np. wykluczenie mleka może wyeliminować wzdęcia i stanowić podpowiedź w kierunku diagnostyki nietolerancji laktozy.
Domowe sposoby na wzdęcia
W przypadku zdarzających się sporadycznie wzdęć pacjent może pomóc sobie domowymi sposobami. Niezależnie od przyczyn warto skorzystać z porad na temat żywienia i modyfikacji diety:
- Spożywanie niewielkich posiłków w regularnych odstępach czasu (co 3-4 godziny);
- Spokojne jedzenie i dokładne żucie pokarmu – bez nadmiernego pośpiechu;
- Jedzenie odpowiedniej wielkości posiłków – bez objadania się;
- Regularny ruch/sport – poprawia perystaltykę jelit;
Poprawne żywienie eliminujące problem wzdęć:
- Wyeliminowanie: napojów gazowanych, alkoholu, słodyczy oraz cukru;
- Znaczne ograniczenie a nawet wyeliminowanie (w zależności od samopoczucia pacjenta po spożyciu danych produktów spożywczych) : tłuszczy zwierzęcych, mięsa wieprzowego, podrobów, produktów wędzonych (sery, wędliny, ryby), mleka, cebuli, czosnku, nasion roślin strączkowych oraz roślin kapustnych;
- Gotowanie na parze, pieczenie w foli zamiast smażenia;
- Uzupełnienie flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym poprzez spożywanie przetworów mlecznych zawierających bakterie probiotyczne np. kefiru oraz kiszonek (ale tylko ze sprawdzonych źródeł – kiszone tradycyjnie czyli bez użycia octu);
- Prawidłowe przygotowywanie roślin strączkowych do spożycia np. fasola, soja itp. Zawsze ziarna należy dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, następnie namaczamy na całą noc (zmieniając kilkukrotnie wodę). Następnego dnia gotujemy w świeżej wodzie z dodatkiem ziół poprawiających trawienie – koper włoski, czarnuszka, kminek, gorczyca czarna, kozieradka, kolendra (można kupić gotowe mieszanki „Przyprawa dla wegetarian” przeznaczona do gotowania nasion roślin strączkowych);
- Stosowanie ziół jako przyprawy do dań szczególnie wzdymających: kminek, majeranek, kolendra, oregano, bazylia, tymianek, rozmaryn, koper, liść laurowy, gałka muszkatołowa;
- Napary z mięty pieprzowej lub kopru włoskiego do picia;
- Dieta wysokobłonnikowa (ciemne pieczywo, mąka typu 1850) przyspieszy pracę jelit przez co pożywienie krócej będzie zalegać w jelitach i mniejsze prawdopodobieństwo wydzielania gazów;
Więcej materiałów:
https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/objawy/50648,gazy
https://www.mp.pl/pacjent/gastrologia/objawy/50663,wzdecia
http://www.czytelniamedyczna.pl/1414,ywienie-w-patogenezie-i-leczeniu-nieswoistych-zapalnych-chorlb-jelit.html
http://www.czytelniamedyczna.pl/1410,zaburzenia-polykania-w-praktyce-lekarskiej.html
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.
Problemy trawienne dosięgają raczej większość z nas na jakimś etapie życia… Moje nie są szczególnie poważne, ale dość często po ciężkostrawnych rzeczach boli mnie brzuch i czuję się bardzo ociężała. Nie jest to stan chorobowy więc leków brać nie chcę, ale wspomagam się naturalną suplementacją z morszczynu (jeśli nie wiesz co to, patrz tu) i faktycznie czuję delikatną poprawę. Polecam!
Bardzo dziękuję za komentarz i ciekawą informację na temat morszczynu 🙂 Z przyjemnością poczytam więcej informacji na ten temat 🙂 Pozdrawiam