Krzywica niedoborowa we współczesnej medycynie
Krzywica niedoborowa jest chorobą wieku dziecięcego, która dotyczy dzieci w wieku od 3 miesięcy do 2 lat. Obecnie zagrożenie krzywicą nie jest tak wysokie ale stanowi niebezpieczeństwo dla zdrowia. Występowanie krzywicy może być również uwarunkowane genetycznie. Podstawą profilaktyki jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy D – wydaje się to proste ale niestety nie zawsze tak jest. W Polsce niestety jest zbyt mało słońca żeby zaspokoić potrzeby, zarówno dzieci jak i dorosłych. Pozostaje nam odpowiednie żywienie oraz suplementacja (w okresie od października do maja) witaminą D. Dodatkowo problemem jest niedobór wapnia i fosforanów.
Jak żywić dzieci w profilaktyce krzywicy?
W przypadku małych dzieci istotny jest sposób karmienia – w przypadku KP matka powinna zwrócić uwagę na jakość swojej diety a deficyty witaminy D należy suplementować preparatami dostosowanymi do wieku dziecka. Problemy ze zbyt niskim poziomem witaminy D dają następujące objawy m.in.: nadmierna potliwość główki dziecka w trakcie karmienia, drażliwość, niepokój, silne zaparcia.
U starszych dzieci (po zakończeniu KP) warto sprawdzić poziom witaminy D oraz wapnia w mleku modyfikowanym – nie zawsze potrzebna jest dodatkowa suplementacja (taką decyzję należy skonsultować z lekarzem – np. w przypadku dzieci o dużej masie ciała niezbędna jest dodatkowa suplementacja).
Od pierwszych posiłków warto kształtować w dzieciach prawidłowe nawyki żywieniowe – spożywanie produktów bogatych w wapń i witaminę D będzie stanowić w przyszłości element profilaktyki osteoporozy. Nie bez przyczyny mówi się „czym skorupka za młodu nasiąknie…”.
Źródła witaminy D w naszym pożywieniu:
- jajka ( żółtko),
- ser,
- wątróbka,
- ryby (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz),
- grzyby,
- drożdże.
Warto też wiedzieć, że witaminę D niszczy alkohol oraz smażenie, dlatego najlepiej jeść produkty gotowane ( np. na parze) i duszone. Z kolei wchłanianiu witaminy D pomaga obecność wapnia, fosforanów i witamin A, C, E w codziennej diecie.
Tabela 1. Zalecane dawki witaminy D dla Europy Centralnej | ||||
„Practical guidelines for the supplementation of vitamin D”2 | „Global Consensus Recommendations”3 | |||
suplementacja wit. D (IU/24 h) w populacji | 0–6. mż. 6.–12. mż. 2–18 lat >18 lat |
400 IU/24 h 400–600 IU/24 h 600–1000 IU/24 h 800–2000 IU/24 h |
<12. mż. >12. mż. dorośli |
400 IU/24 h 600 IU/24 h 600 IU/24 h |
ciąża, laktacja | 1500–2000 IU/24 h | 600 IU/24 h | ||
leczenie niedoborów | <1. mż. 1.–12. mż. 2–19 lat dorośli |
1000 IU/24 h 1000–3000 IU/24 h 3000–5000 IU/24 h 7000–10 000 IU/24 h |
<3. mż. 3.–12. mż. 2–12 lat >12 lat |
2000 IU/24 h 2000 IU/24 h 3000–6000 IU/24 h 6000 IU/24 h |
Źródło: https://www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/149706,zapobieganie-ileczenie-krzywicy-niedoborowej,1
Wapń – główny składnik mineralny kości, wielkość spożycia tego pierwiastka powinna wynosić: u dzieci do 6 m.ż. 200 mg /dzień, od 6 do 12 m.ż. 260 mg/dzień, powyżej 12 m.ż. 500 mg/dzień. Najbogatszym źródłem wapnia w naszej diecie jest nabiał.
Tabela 2. Zawartość wapnia w napojach mlecznych.
Mleko pasteryzowane UHT | Zawartość Ca w g w 100 g | Zawartość Ca w g w szklance (200 ml) |
Jogurt naturalny z mleka pełnego owocowy z mleka pełnego owocowy z mleka odtłuszczonego |
0,16 0,14 0,14 |
0,24 0,2 0,21 |
Kefir z pełnego z mleka odtłuszczonego |
0,12 0,12 |
0,24 0,24 |
Źródło: http://www.czytelniamedyczna.pl/1601,rola-zywienia-w-zapobieganiu-osteoporozie.html
Oprócz nabiału wapń jest zawarty również w produktach roślinnych np. :
- karob,
- nasiona chia,
- ziarna sezamu,
- ziarna maku.
Powyższe produkty można wykorzystać do wzbogacania potraw w menu dziecięcym np. stosując karob zamiast kakao czy dodając ziarna maku do placuszków.
Więcej materiałów:
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5739,krzywica-niedoborowa-aktualne-spojrzenie-na-epidemiologie-leczenie-i-zapobiegan.html
- https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-kostno-stawowego/krzywica–jak-dbac-o-zdrowe-kosci-naszych-dzieci-
- http://www.czytelniamedyczna.pl/2124,witamina-d-osteopenia-krzywica-i-osteoporoza.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/1863,badania-kliniczne-i-ocena-stanu-jamy-ustnej-u-dziec-i-z-krzywica-i-niedoczynnosc.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/612,zawartosc-i-biodostepnosc-witamin-i-pierwiastkow-sladowych-w-dietach-wegetarians.html
- http://www.czytelniamedyczna.pl/5746,komentarz-do-prac.html
- https://www.mp.pl/pediatria/artykuly-wytyczne/wytyczne/149706,zapobieganie-ileczenie-krzywicy-niedoborowej
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.