Zarówno dla fizjoterapeuty, jak i dla pacjenta korzystającego z pomocy specjalisty, podstawowym czynnikiem, który decyduje o skuteczności terapii jest zrozumienie problemu. Dla obu stron praca będzie dużo łatwiejsza, jeśli mechanizmy zachodzące w ciele człowieka podczas rehabilitacji będą jasne i wytłumaczalne. Czasem jednak zdarza się, że wytłumaczenie danego schorzenia jest bardzo skomplikowane ze względu na jego pochodzenie i przyczyny.
W tej grupie schorzeń niewątpliwie znajdują się migreny, na które z roku na rok cierpi coraz więcej osób. Statystyki wykazują, że na bóle głowy cierpi aż uwaga… 14,7% globalnej populacji. To 1 029 000 000 ludzi na całym świecie! Czy prostym rozwiązaniem da się pomóc dużej grupie z tych osób?
Zrozumieć ból migrenowy
Patofizjologia migrenowego bólu głowy nie jest do końca jasna. Przypuszczalnie jest ona związana z reakcjami neuronaczyniowymi polegającymi na nadmiernych skurczach naczyń krwionośnych (wazokonstrykcji), które następnie przechodzą w rozszerzenie (wazodylatację) i doprowadzają do prowokacji napadu bólowego.
Brzmi to ciekawie. Jednak skupiając się na naczyniowym pochodzeniu bólu migrenowego, należy zastanowić się, czy istnieją czynniki, które mogą wywołać taką reakcję? Dlaczego akurat w danym momencie pojawia się atak bólu? I dlaczego tzw. “migrenowcy” są w stanie przewidzieć nadchodzący ból?
Wpływ żywienia na dolegliwości bólowe
Ciekawym aspektem w pracy specjalisty, zajmującego się na co dzień problemami bólowymi, może być rozważanie problemów pacjentów z perspektywy biochemicznej. Okazuje się, że związki które dostarczamy naszemu organizmowi wraz z pożywieniem mają olbrzymie znaczenie w występowaniu bólu migrenowego.
W zdecydowanej większości, za indukcję ataków migrenowych odpowiadają dostarczane wraz z pożywieniem aminy biogenne. Dostarczane w zbyt dużej ilości mogą powodować nadmierną wazokonstrykcję naczyń doprowadzających krew do mózgowia, co objawia się bólem głowy. Głównie po spożyciu histaminy znacznie wzrasta ryzyko wystąpienia ataku bólu.
U dużej ilości osób cierpiących z powodu migren wykryto mniejszą ilość inhibitorów MAO (monaminooksydazy) – enzymów odpowiedzialnych za metabolizm aminów biogennych (m. in. histaminy). Kiedy ich brakuje – poziom aminów biogennych po posiłku może utrzymywać się na stałym, wysokim poziomie przez dłuższy czas, przyczyniając się do wzmożonej reakcji naczyniowej.
Biochemia w praktyce specjalisty leczenia bólu
Biochemia może być z pozoru nauką bardzo trudną. W praktyce, jej zastosowanie może być natomiast niezwykle proste. W przypadku osób cierpiących na migrenowe bóle głowy, proste zalecenia dietetyczne są w stanie znacznie zmniejszyć częstotliwość i intensywność bólu. Produkty, których należy unikać w tym wypadku to, np.:
- sery żółte i pleśniowe,
- wędliny,
- wysoko przetworzone mięso, gotowe posiłki,
- owoce morza,
- alkohole (z wyjątkiem wódki, ginu, tequili),
- niektóre warzywa (np. Szpinak, bakłażan),
- tłuste ryby (zwłaszcza wędzone).
Zalecenia dietetyczne pozwolą na uzyskanie dużo większej skuteczności zabiegów manualnych, które w przypadku migrenowych bóli głowy powinny skupić się na poprawie drenażu żylnego okolicy czaszki i szyi, a także na poprawie mechaniki pracy segmentów C0-1-2. Szczególnie pomocne w tym wypadku będą techniki terapii czaszkowej oraz manipulacje kręgosłupa szyjnego. Takie połączenie w przypadku nawet bardzo intensywnych ataków migrenowych powiązanych z aurą może skutkować dużą ulgą dla pacjenta.
Publikowane w niniejszym portalu treści o charakterze medycznym mają cel wyłącznie informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Nie mogą w jakikolwiek sposób zastąpić wizyty u lekarza, lekarskiej porady, zaleceń lekarza, czy też postawionej przez lekarza diagnozy.
Wszystkie treści zamieszczone w Serwisie, w tym artykuły dotyczące tematyki medycznej, mają wyłącznie charakter informacyjny. Dokładamy starań, aby zawarte informacje były rzetelne, prawdziwe i kompletne, jednakże nie ponosimy odpowiedzialności za rezultaty działań podjętych w oparciu o nie, w szczególności informacje te w żadnym wypadku nie mogą zastąpić wizyty u lekarza.